Nyheter om , ,

Rysk aktivist: ”Vi förväntar oss det värsta”

Sedan invasionen av Ukraina har ryska myndigheter infört snabba och hårda restriktioner mot civilsamhället. Blankspot har talat med Daria Ananjeva vars organisation i Syktyvkar tvingas stänga ner.

Aktivisten och journalisten Daria Ananjeva skriver i ett inlägg på sin Facebook ”ALARM”. Det är torsdag kväll och det har gått en vecka sedan Ryssland inledde invasionen i Ukraina.

Darias inlägg fortsätter med att berätta hur polisen precis har kommit förbi hennes organisation, Pimenovs revoltcenter, lokaler i staden Syktyvkar i Komi i norra Ryssland och krävt att de ska ta ner en poster där det står ”NJET VOJNE”, ”nej till krig”.

Inlägget fortsätter med att berätta att de har kontakt med advokater som snabbt agerat för deras skull. Polisen har hittills inte kunnat göra något, men bara ett par dagar senare den 5 mars trädde en ny lag i kraft.

Den innebär att det numera är strikt förbjudet att sprida information som går stick i stäv med ryska försvarsmaktens information om vad som händer i Ukraina. Med andra ord är det straffbart att kalla Rysslands agerande för vad det är. En invasion och ett krig.

Straffskalan är upp till 6 år för att delta i manifestationer mot kriget och 15 år för att sprida felaktig information om kriget.

– Sedan idag, skriver Daria till Blankspot, råder det militär censur i vårt land. Det innebär att det är förbjudet att visa eller uttrycka vårt missnöje. Sloganen ”njet vojne” är förbjuden, och man riskerar dryga böter, juridiska påföljder eller till och med fängelse.                          

Pimenovs revoltcenter driver sedan ett par år tillbaka aktivism i Syktyvkar. Det kan handla om allt från konstutställningar med politiskt innehåll till samtalskvällar om viktiga sociala frågor, så som våld mot kvinnor. När kriget startade engagerade de sig i den ryska fredsrörelsen.

Poliserna står inne på centret.

– Under kriget har vi diskussioner om antikrigsteman och inläsningsmaterial om ämnet. I lokalen har vi haft samtal tillsammans med en psykolog som hjälpt oss att prata om vad som händer. Vi på centret försöker att stötta lokalsamfundet och oss själva helt enkelt.

Och så kom smällen när de tvingades att ta ner sina antikrigsaffsicher som hängt på lokalerna.

– Det är fasansfullt, hur vårt land lyckades överleva det värsta av alla krig (red: andra världskriget, eller det stora patriotiska kriget som det kallas i Ryssland). Vi har lärt oss från barnsben hur vidrigt och destruktivt krig kan vara.

Hon fortsätter att resonera om hur motsägelsefull den nya lagen är.

– Det finns motsägelser i den nya lagen. Till och med ageranden som stöttar kriget i Ukraina är illegala. Man får helt enkelt inte kalla det för krig alls!

Samtidigt som detta sker stänger ryska myndigheter ner oberoende tidningar som rapporterat om kriget i Ukraina på sådant vis som Kreml inte förespråkat. Stora mediehus som Eko Moskva och självständiga medier som Meduza har tvingats stänga ner sin verksamhet. De är illegala.

Daria sitter också i styrelsen för nättidningen Sem na Sem (7×7) och drabbas även i den rollen. Tidningen är känd för att granska oegentligheter som sker i Komiregionen och har fått nationell uppmärksamhet för sin rapportering. De håller också utbildningar i civilsamhällesorganisering i flera ryska regioner. Söndagen den 6 mars publiceras en text på hemsidan att även de tvingas stänga ner verksamheten.

Repressalierna drabbar dem hårt.

– För det första så får vi inte kalla saker för vad de är, vi får inte kalla en spade för en spade. För det andra kommer vi inte kunna betala ut löner till våra anställda och säkerställa centrets fortlevnad. Ekonomin i landet lider samtidigt, och nu hotas all vår aktivitet.

– För det tredje… vi väntar på att arresteringar mot oss ska börja. I vår stad har redan aktivisten Julia Posevkina arresterats och det följdes av arresteringen av journalisten Natalia Besjkareva. Hennes brott var att hon stod på torget med en skylt ”jag vill inte skicka min son till kriget”. En kille kallade poliserna för fascister, och arresterades i 5 dagar för det!

Det dröjer ett par timmar, och så skriver hon igen.

– Det är galenskap. Allt är galenskap… Till en början var allt ganska löjligt. Polisen hade inga verktyg för att faktiskt sätta dit oss. Men nu förväntar vi oss det värsta. Vad vi räds allra mest är införandet av krigslagar.

Krigslagar i Ryssland innebär bland annat totalförbud för demonstrationer, förbud mot samröre med internationella organisationer och strikta restriktioner i rörelsefriheten både i och ut ur landet.

Toppbild: Polisen står utanför Pimenov revoltcentrets lokaler.

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.