Nyheter om , ,

PFAS-rättegången i Blekinge avslutad nu väntar alla på domen

Den så kallade PFAS-rättegången i Blekinge tingsrätt har pågått sedan den 8 februari. 165 Kallingebor har stämt det kommunägda Ronneby Miljöteknik.

I reportaget om Ronnebyn som Blanksot nyligen publicerade skrev vi om rättegången kring PFAS. Konflikten mellan invånare i Kallinge som fått sitt dricks­vatten förorenat av högfluorerade kemikalier, PFAS, och Ronneby kommuns vattenbolag Miljöteknik har pågått sedan 2016 då invånarna stämde bolaget.

Ronneby kommun anser sig inte vara skyldig att betala ut skadestånd till de Kallingebor som fått i sig PFAS via dricksvatten. Kallingeborna menar i sin tur att de lidit personskada av att få i sig PFAS, och att det är Ronneby kommuns ansvar. Tingsrätten ska nu avgöra frågan.

– Vi menar att svensk skadeståndsrätt inte omfattar den typen av skador, som handlar om framtida risk, och att de käranden inte har kunnat bevisa att de lidit den skada de påstår, säger Mathias Kågell-Landgren, ombud för Ronneby kommun till SVT. 

Kommunen menar även att alla 165 individer som stämt Miljöteknik måste kunna bevisa att de lidit skada. Men en individuell bedömning för varje fall är inte möjlig att genomföra, menar advokat Göran Starkebo, som företräder de 165 kärande.

– PFAS orsakar negativa hälsotillstånd som redan finns i vårt samhälle. Att antalet sjuka blir fler med anledning av PFAS kan man bara se på gruppnivå, säger han till SVT. 

Herman Afzelius är en av de drabbade och ordförande för PFAS-föreningen som står bakom stämningen. Han är glad att rättegången är över.

– Det har hållit på sedan 2014, jag kunde aldrig föreställa mig  att det skulle ta så här lång tid.Det är en otroligt komplicerad fråga som aldrig prövats i svensk rätt. Vi bryter ny mark juridiskt här, säger Herman Afzelius till ETC. 

Domen i PFAS-målet faller den 13 april.

Läs reportaget om Ronnebyån här.

Hjälp oss skriva mer om Sverige!

Blankspot gör en resa genom Sverige, och låter ramen vara berättelsen om Nils Holgersson. En resa genom 340 mil av svenska landskap som vi hoppas att du vill vara en del av. 

Med Verkliga Sverige vill vi lyfta fram fler röster och ge en bild av vardagen med perspektiv, sammanhang och nyanser.  På vilket sätt liknar de utmaningar som beskrevs för drygt 100 år sedan de vi ser i dag? Vilka är sakfrågorna som påverkar människors liv idag?

Vill du bidra med din egen berättelse från de platser som Selma Lagerlöf skrev om eller har idéer och tips till vår resa genom Sverige? Gå med i facebookgruppen "Verkliga Sverige"