Fyra av FIFA:s största sponsorer stödjer kravet på att migrantarbetarna i Qatar ska bli kompenserade.
Av Linnea Bergqvist 21 september, 2022
Om mindre än två månader är det avspark i fotbolls-VM i Qatar där 32 lag kommer att göra upp om chansen att få kalla sig världsmästare. Miljoner människor världen över kommer att följa turneringen med förhoppningen om att just deras lag ska ta sig hela vägen fram till final.
Men för många familjer kommer VM inte vara förknippat med någon glädje.
Istället är den en påminnelse om de inhumana arbets- och levnadsvillkor som har lett till att tusentals migrantarbetare har utnyttjats, skadats och till och med dött.
Migrantarbetarnas öden var även anledningen till att människorättsorganisationerna Amnesty, Human Rights Watch och FairSquare i mitten av sommaren valde att kontakta FIFAs 14 officiella sponsorer.
Organisationerna lyfte kritik mot både Qatar och FIFA för att inte ha gjort tillräckligt för att hjälpa migrantarbetarna men tydliggjorde även för sponsorerna att de hade ett ansvar.

Bild: FIFAs president Gianni Infantino
Sponsorerna uppmanades att sätta press på de internationella fotbollsförbunden genom att bland annat kräva att intäkterna från VM skulle användas som kompensation för arbetarna och deras familjer.
Redan i maj skrev samma organisationer ett öppet brev till FIFA:s president Gianni Infantino där de krävde att 440 miljoner dollar av turneringens vinst skulle användas för att stötta migrantarbetarna – samma summa som det vinnande laget blir tilldelat.
FIFAs totala avkastning från världsmästerskapet tros hamna på över 6 miljarder dollar.
– Även om det är för sent att göra något åt lidandet och de övergrepp som redan skett så kan och bör Fifa och Qatar agera för att erbjuda gottgörelse och förhindra att fler övergrepp sker. Att kompensera de arbetare som gett så mycket för att turneringen ska kunna bli av, och vidta åtgärder för att säkerställa att sådana övergrepp aldrig inträffar igen, skulle vara en viktig vändpunkt i Fifas engagemang för mänskliga rättigheter, säger Agnès Callamard, Amnesty Internationals generalsekreterare.
Under tisdagen skrev organisationerna i ett gemensamt pressmeddelande att de nu har fått respons från fyra företag: Coca Cola, Adidas, Mcdonalds och AB InBev/Budweiser. Resterande sponsorer har fortfarande inte svarat.
Samtliga företag som svarade var eniga om att situationen i landet bör undersökas, och att de drabbade ska få hjälp.
Däremot säger Minky Worden, chefen för globala initiativ på Human Rights Watch, att företagen nu måste agera för att få igenom den här förändringen.
– Företag köper rättigheterna att sponsra VM för att de vill förknippas med glädje, rättvis konkurrens och spektakulära mänskliga prestationer på spelplanen – inte skenande lönestölder och dödsfall av arbetare som gjorde VM möjligt. Med bara två månader till avspark bör sponsorerna använda sin makt för att pressa FIFA och Qatar att uppfylla de mänskliga rättigheterna gentemot arbetarna, säger hon.
I sitt skriftligt svar säger Adidas vice president William Anderson att även om Adidas inte var inblandade i beslutet att tilldela Qatar VM så stöttar företaget engagemanget för att ta itu med alla frågor som uppstår ur värdskapet – inklusive nödvändiga kompensationer för migrantarbetarna.
Däremot menar han att det kräver en gemensam ansträngning från både FIFA och Qatars regering om ett sådan beslut ska kunna tas men tydliggör att Adidas finns till hands för att underlätta en sådan process.
– Vi uppmanar Qatars regering att ta stöd av FN:s internationella arbetsorganisation (ILO) och inleder en dialog med internationella partners för att bygga vidare på de positiva ansträngningar som redan gjorts för att förbättra migrantarbetares rättigheter och stärka tillsyns- och kompensationssystem för arbetstagare. FIFA kan vara en aktiv partner i den processen, och vi har förmedlat detsamma till dem. Vi är också redo att erbjuda vår expertis och nätverk för mänskliga rättigheter för att snabbt föra frågan framåt, säger han.

Bild: VM-bollen, designad av Adidas
Kort efter sponsorernas uttalande publicerade Amnesty ett resultat från en global enkätundersökning där frågor om kompensation för migrantarbetarna var i fokus.
Av de 17 000 respondenterna från 15 länder var det 73 procent som tyckte att ersättningen till migrantarbetarna skulle tas från VM-intäkterna. Av de som planerade att se minst en match under turneringen höll 84 procent med om detta.
Det starkaste stödet återfanns bland de tillfrågade i Kenya där 93 procent av de svarande tyckte att intäkter från kuppen skulle gå till utsatta migrantarbetare.
I dagsläget är det tusentals kenyaner som jobbar i Qatar, och Amnesty har tidigare rapporterat om hur bland annat kenyanska säkerhetsvakter har utsatts för tvångsarbete i landet.
Även en tredjedelar av de som medverkande i enkäten (67 procent) ville se sina nationella fotbollsförbund uttala sig offentligt, bland annat genom att ställa sig bakom förslaget om kompensation till migrantarbetarna.
– Dessa resultat sänder ett tydligt budskap till ledningen inom fotbollsbranschen. Över hela världen står människor enade i sin önskan att FIFA ska ta ett steg framåt och ge gottgörelse för det lidande som migrantarbetare i Qatar har utsatts för. De vill också se sina nationella fotbollsförbund inta en mycket tydligare hållning, säger Steve Cockburn, Amnestys chef för ekonomisk och social rättvisa.
Enligt Amnesty stödjer resultatet av enkäten även de krav som tydliggöras i kampanjen #PayUpFIFA som lanserades av en koalition av människorättsorganisationer vilket Blankspot skrev om i maj.
Kampanjen uppmanar bland annat FIFA att avsätta en fond för att kompensera arbetare men även för att förhindra framtida övergrepp. Den påpekar även de nationella fotbollsförbundens ansvar att upprätthålla de internationella normerna för mänskliga rättigheter.
Samtliga involverade bör därför stöttat kravet att gottgöra migrantarbetare, något som nu fyra av FIFAa största sponsorer verkar har gjort. Däremot tror varumärkesexperten Carsten Herholdt inte att det här är en slump.
Till den danska tidningen Politiken säger han att det finns mer kring en produkt än att den bara smaka eller se bra ut, och även om det kan vara så att sponsorerna faktiskt står bakom förslaget har de egentligen inget alternativ.
– Ett dåligt samvete sprider sig symboliskt till dålig smak i cola, säger han.
Just debatten kring fotbollen och migrantarbetarna tror han även kommer att återspeglas i mediebevakningen där det finns ett läger med fokus på fotboll och ett som handlar om Qatar och de mänskliga rättigheterna.
– Oavsett Qatars stora försök och förberedelser att kontrollera skildringen [av situationen i landet] är tillkännagivandet från Human Rights Watch och Amnesty bara ett startskott, säger han.
Toppbild: Från kampanjen #PayUpFIFA
**
De officiella sponsorerna av FIFA är: AB InBev/Budweiser, Adidas, Coca-Cola, McDonald’s, Visa, Hyundai-Kia, Qatar Energy, Qatar Airways, Vivo, Hisense, Mengniu, Crypto, Wanda och Byju’s.
Vill du veta mer om deras involvering? Läs Blankspots FAQ: Allt du inte vill veta om VM i Qatar