
Nyheter om Afghanistan
Ny FN-rapport: Färre civila dör i Afghanistan – men fler journalister och politiker
Nya siffror från FN-organet UNAMA visar att antalet dödade och skadade civila i Afghanistan förra året var det lägsta sedan 2013. Men också att våldet ökat kraftigt sedan fredssamtalen mellan regeringen och talibanerna inleddes i september förra året.
Av Martin Schibbye 23 februari, 2021
Under 2020 dödades eller skadades 8 820 civila i landet, enligt UNAMA:s årsrapport för 2020 som släpps idag. 3 035 civila dödades, varav 760 barn och 390 kvinnor. Totalt är det en minskning av antalet civila offer med 15 procent jämfört med året innan.
Det är första gången sedan 2013 som den totala siffran är under 10 000.
– Det faktum att våldet minskade kraftigt under årets första nio månader visar att kriget i Afghanistan inte är en konflikt utom kontroll. De huvudsakliga parterna, talibanerna och regeringen, har verkligen makt att reducera våldet. Det är mycket långt kvar men med uppriktig politisk vilja, också från omgivande länder och stormakter, kan krigets avslutas, säger Andreas Stefansson, generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén i ett pressmeddelande.
Att antalet civila offer minskat har främst två orsaker menar SAK: att väpnade grupper utfört färre storskaliga attacker, och att utländska trupper i princip inte har utfört några luftangrepp sedan USA slöt ett avtal med talibanerna i februari.
Men landet är fortsatt ett av de farligaste på jorden, vilket FN:s kommissionär Michelle Bachelet lyfter fram i samband med att rapporten släpps.
– Jag är särskild oroad över att det höra antalet döda människorättskämpar, journalister och mediearbetare som attackerats sedan fredsförhandlingarna inleddes, säger hon i en kommentar till FN:s nyhetsbyrå.
Den 17 januari sköts två kvinnliga domare ihjäl utanför Högsta domstolen i Kabul, i ett område som generellt räknas som säkert och välbevakat.

Sedan fredsförhandlingarna inleddes har fem aktivister och sex mediearbetare mördats i Afghanistan. Majoriteten har skjutits ihjäl och i de flesta fallen har ingen grupp tagit på sig ansvaret för dåden.
Datan i rapporten visar också att november var den dödligaste månaden sedan 2009 och att det är årets första månader som får det att se ut som om våldet minskar. Det har sedan fredsförhandlingarna inleddes skett en kraftig ökning i antalet dödade.
– Morden på journalister och människorättsaktivister är ett direkt hot mot Afghanistans sköra demokrati. De måste få ett slut. En fri och oberoende press är avgörande för att Afghanistan ska kunna fortsätta utvecklas bort från våld och fattigdom, säger Andreas Stefansson, generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén i pressmeddelandet.