Nyheter om

Natostyrkorna orsakar fler offer än talibangerillan i Afghanistan

Amerikanska flygangrepp kräver allt fler civila offer enligt FN men både USA och talibangerillan kallar siffrorna för felaktiga.

Antalet döda och skadade civila i Afghanistan under perioden mellan första januari och 30 juni ligger på 3812.

Det är det lägsta antalet civila offer sedan år 2012. FN:s enhet för Afghanistan Unama säger ändå att rapporten tyder på en oroväckande utveckling, då de afghanska säkerhetsstyrkorna och Natoledda trupper nu står för största delen av de civila dödsoffren.

Men en talesperson för de amerikanska styrkorna som ingår i Nato-operationen uppgav för nyhetsbyrån AP att rapporten inte stämmer.

– Vi utreder noggrant varje rapport om civila offer och utbildar de afghanska styrkorna att göra allt för att inte orsaka civila skada, sade överste Sonny Legget.

Också talibangerillan ansåg att rapporten, som anklagade gerillan för 38 procent av alla civila offer, inte stämmer.

– Många av de personer som kallas civila i den här rapporten var mål för att de samarbetar med säkerhetstjänsten eller med militärens operationer, sade gerillan i ett uttalande.

Human Rights Watch menar att det är USA:s upptrappning av flygangrepp som förklarar den stora mängden civila offer.

– Förklaringen att gerillan ofta gömmer sig bland civila är inte någon giltig orsak för att orsaka så här stor skada, och framförallt ingen giltig förklaring för vad som av allt att döma i många fall kan klassas som krigsbrott, sade Patricia Grossman, direktör för HRW i Asien.