Röster om

Minst 30 personer har dött efter en amerikansk drönarattack i Afghanistan. Vad hade hänt om vi för ett ögonblick låtsas att det skett i London?

Det frågar sig professorn i journalistik Christian Christensen i en denna retoriska krönika.

En tjänsteman från det amerikanska utrikesdepartementet har meddelat att han ”jobbar med lokala myndigheter” för att ”utvärdera den underättelseinformation” som ledde fram till drönarattacken som dödade 30 besökare på en restaurang i centrala London.  

Målet ska ha varit en samling av IS-ledare, men de som angreps var födelsedagsfirare på en italiensk restaurang som firade en vän som fyllde 70 år. Jubilaren återfinns också bland de omkomna. Utöver de döda har även ett fyrtiotal skadats allvarligt och för flera av dem är tillståndet kritiskt. Bland de skadade fanns också flera barn. 

Medan den amerikanska regeringen än så länge har vägrat att ta på sig ansvaret för attacken, säger en talesperson för utrikesdepartementet att ”om det skulle framkomma” att landet bär ansvaret, så är de döda civila ”en ångerfull konsekvens av det pågående arbetet av USA med att bekämpa internationell terrorism” och att Londonborna ”ska vara medvetna om att det finns delar av staden man bör undvika”.  

Utrikesdepartementet tillade också i ett uttalande att alla attacker sker med ”oerhörd omsorg” och att det inte är ovanligt att antalet civila offer överdrivs av de brittiska myndigheterna.  

Invånare i Storbritannien har efter attacken vänt sig till de sociala medierna för att fördöma angreppet och även där noterar flera hur lite intresse omvärldens medier ägnar åt att rapportera om civila dödsfall i länder med en kristen majoritetsbefolkning. 

”Medierna rapporterar att några människor dött i en attack – och det är allt. Ingen unppföljning. Ingen diskussion om skuld. Det är som om liven för vita kristna bankmän från London inte är värda något” twittrar signaturen UKJames. 

En annan användare av mikroplattformen frågar sig: ”Hur kan det komma sig att USA kan angripa vem de vill, var de vill i England och döda civila utan att det får några konsekvenser. Det här var oskyldiga människor som åt middag. Var är reaktionerna?”

Många inlägg både på Facebook och twitter pekar på hur ”kriget mot terrorn- dödande” av kristna i Europa medtodiskt ignoreras av medierna, medan civila dödsfall i fattiga muslimska länder som Afghanistan och Yemen får oproportionerligt stort utrymme. 

Men inte alla som kommenterar känner sympati för offren efter attacken i London. ”Om dessa personer inte vill dö, varför lever de ens i England. Flytta!” twittrar EagleUSA1990. Andra var snabba med att notera att det inte finns några bevis för att de som dog i attacken ändå inte var medlemmar i IS och att ”de som tar ut sina barn mitt i natten i en stad som London bär ett ansvar om något händer”. 

Borgmästaren i London Mayor Sadiq Khan har med hårda ord fördömt attacken och sagt att en genomgripande och fullständig utredning ska göras för att kunna väcka åtal mot de ansvariga – trots att USA har sagt att man inte accepterar något beslut om skuldfrågan taget i en icke-amerikansk domstol. 

Borgmästare Khan noterade också att detta var den fjärde drönarattacken i Storbritannien under de senaste månaderna. Attacker som sammanlagt krävt över 1 000 oskyldiga liv under de senaste tio åren. I juli angreps ett bröllop i utkanterna av Manchester som dödade 44 deltagare inklusive bruden och hela hennes familj. Eftersom bröllopet ägde rum i ett av USA:s ”intressområden” tillsattes en intern utredning som konstaterade att ingen skuld kunde läggas på USA för det inträffade. 

Men trots de amerikanska myndigheternas vägran att erkänna ett juridiskt ansvar har familjerna till offren i Manchester erbjudits 500 dollar var i kompensation av de amerikanska myndigheterna, ”till minne av de döda och som ett tecken på god vilja från USA”. 

Text: Christian Christensen. Cristian Christensen är amerikansk medborgare bosatt i Sverige. Han arbetar som professor i journalistik vid Stockholms Universitet. Krönikan publicerades ursprungligen på engelska och har översatts av Blankspot.

I kategorin ”röster” ger inbjudna skribenter perspektiv på frågor som rör Blankspots bevakningsområden. Följ arbetet med at bevaka Afghanistan i vår facebookgrupp ”Uppdrag: Afghanistan”.