Nyheter om

Liberalerna ville stoppa festivalen – varnade fullmäktige för våldsamheter

För en vecka sedan larmade Liberalerna i Stockholm om att den årliga festival som arrangeras av föreningar som står Eritreas ledning nära skulle kunna bli våldsam. Men de fick inte gehör från majoriteten när de föreslog att festivalen skulle stoppas.

Liberalen Åsa Nilsson Söderström som sitter i Stockholms kommunfullmäktige arrangerade i våras ett seminarium i Riksdagen med delar av den eritreanska oppositionen. Då diskuteras vad som kan göras i Sverige för att stoppa den del av diasporan som stöder landets styre från att samla in pengar och hålla möten.

Veckan innan festivalen hörde hon av sig till Karin Wanngård (s) och Lars Strömgren (mp) med uppgifter hon fått om att det skulle bli våldsamheter på Järva-fältet.  

I mailet med rubriken “Stor risk för våldsamheter nästa vecka vid den eritreanska diktaturfestivalen på Järva” som Blankspot tagit del av skriver Åsa Nilsson Söderström: ”Jag fruktar att nästa veckas festival på Järvafältet kommer att resultera i våldsamheter eftersom både de regimtrogna grupperna och de oppositionella kraftsamlar. Det väntas bussar med aktivister från hela Sverige och från flera andra länder”. 

Hon uppmanade majoriteten i staden att ta del av det som skett i Tyskland strax innan då ett liknande arrangemang stormades av demonstranter och att politikerna i Stockholm borde ta lärdom av det: ”I början av juli genomfördes en liknande festival i Giessen i Tyskland där våldsamheter uppstod och 26 poliser skadades.  Några veckor senare ställdes en festival i London in för att undvika en upprepning av händelserna i Giessen”. 

Åsa Nilsson Söderströms förslag är att ”festivalen på något sätt kunde ställas in även här i Stockholm” och hon hoppas att majoriteten ska ”agera snabbt och kraftfullt.” 

Drygt en vecka senare stormade igår motdemonstranter festivalområdet, över 50 personer skadas, hundratals omhändertas. Polisen meddelade idag att de nu att de dragit in tillstånden för motdemonstranterna på grund av bränderna och ohörsamheten.

– Det är mot bakgrund av de svåra ordningsstörningar och det upplopp som var igår. Vi ser risk för att det fortsätter på samma vis idag, därför kan vi inte bevilja tillstånd, säger Polisens Daniel Wikdahl till Expressen.  

Festivalen har kvar sina tillstånd och polisen kommer att vara på plats under dagen.

Blankspot har sökt Karin Wanngård (s) och Lars Strömgren (mp) under fredagen med frågor om vilka åtgärder som vidtogs efter att de tagit del av mailet från oppositionen.

Texten uppdaterad klockan 17:35 med kommentar från Karin Wanngård (s):

– Staden och stadsdelen hade inför evenemanget nära kontakt med polisen som hade samma information Nilsson Söderström (L) uppgav i sitt mail. Polisen gjorde trots det bedömningen att bevilja tillstånd till både festivalen och motdemonstrationen. Stadens mandat sträcker sig till att göra en bedömning om trafik- och markanvändning – inte göra en bedömning av arrangören eller ordning och säkerhet. Det ligger på polisen.

– Det gårdens händelser sätter ljus på är behovet för regeringen att se över ordningslagen. Det är tydligt att polisen behöver bättre verktyg för att kunna förhindra våldsamheter. Järvaborna har rätt till lugn och ordning, säger Karin Wanngård (s) och finansborgarråd i Stockholm.

Toppbild: Foto/Nyhetsbyrån Järva.

Hjälp oss skriva mer om Eritrea!

Stöd oss så vi kan fortsätta att rapportera. Skänk ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att prenumerera. Arbetet med reportagen Afrikas Horn kan följas i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea” och där kan du även bidra med kunskap och perspektiv.