Blankspot om

Kaotisk utvisning till Kabul

Blankspot har tidigare kunnat berätta om att våld förekom under resan med tvångsutvisade afghaner från Sverige den 13 december. Nu bekräftar Kriminalvårdens interna rapport att flera som skulle utvisas fängslades med body cuffs, och att personal attackerades och hotades. Enligt Sveriges avtal med Afghanistan ska den ledsagande personalen på flyget ha genomgått en särskild utbildning […]

Blankspot har tidigare kunnat berätta om att våld förekom under resan med tvångsutvisade afghaner från Sverige den 13 december. Nu bekräftar Kriminalvårdens interna rapport att flera som skulle utvisas fängslades med body cuffs, och att personal attackerades och hotades.

Enligt Sveriges avtal med Afghanistan ska den ledsagande personalen på flyget ha genomgått en särskild utbildning och ”behandla alla återvändande med medkänsla och respekt”. Blankspot har tidigare berättat att bland de 13 personer som utvisades den 12 december uppges flera personer ha fått bära handfängsel och våld ska ha förekommit. En av de utvisade beskrev stämningen på planet mellan de utvisade och de 28 personerna från Kriminalvården på planet som mycket ”spänd”.

Gränspolisen, tillbakavisade då detta och uppgav att resan den 13 december hade gått lugnt till.

Men i en ny rapport från Kriminalvårdens transporttjänst som både Blankspot och Aftonbladet begärt ut och som Aftonbladet var först att berätta om, ges en helt annan bild.

Enligt rapporten började problemen redan på hangaren vid Arlanda när en av de utvisade uppviglade de andra till att göra motstånd. Vid ombordstigningen planerade man ett upplopp enligt kriminalvårdens rapport. Några av de utvisade hotade också personalen sexuellt enligt samma rapport. Efter detta låstes händerna vid höfterna med så kallade “body cuffs”.

Under resan förekom enligt rapporterna inga incidenter, men enligt utvisade som Blankspot talat med var det protester under flygningen mot att de utvisade tvingades gå på toaletten med öppen dörr.

På plats i Kabul vägrade de som protesterat på Arlanda att lämna planet och nya oroligheter uppstod. Men efter ett ultimatum från Afghansk personal gick de självmant ut ur planet.

En av de utvisade har tidigare berättat för Blankspot att det då utbröt ett sista bråk mellan de som skulle utvisas och en av vakterna.

– Under resan fick vi inte gå på toaletten och inte kissa med stängd dörr. Dörren var öppen och två vakter tittade på en hela tiden. Då blev en av oss arg. När han skulle lämna planet slog han till vakten som tittat på honom när han skulle kissa, då slog vakten tillbaka.

Kort därefter började samtliga utvisade gå av planet under protest.

 

**

Läs mer: En av de utvisade slogs av svensk vakt på planet.

Läs mer: I morgon är jag död – journalist utvisas till Afghanistan. 

Läs mer: Utvisningen av Kahn stoppad. 

Läs mer: Uppdrag: Afghanistan 

Läs mer: Talibanerna dödshotade journalisten Khan.

Läs mer: Frågor och svar om utvisningarna.

**

 

Följ Uppdrag Afghanistan:

De senaste veckorna har över 2 500 personer bidragit till att vi ska kunna ta fram journalistik om Afghanistan genom att swisha till oss. Fortsätt stödja just denna satsning på en migrationskorrespondent genom att swisha till 123 554 35 41.

Vi har också startat en grupp för reportaget ”Uppdrag Afghanistan” där ni alla kan bidra med er kunskap och följa reportageteamets arbete. Gå med i gruppen redan nu.