Nyheter om , ,

Glädjescener när Gambias Jammeh lämnade landet

Så flög han sin väg. Efter 22 år på tronen promenerade igår Gambias forna ledare Yahya Jammeh uppför trappan till sitt privatplan och lämnade landet. Nu väntar alla på att den man som faktiskt vann presidentvalet ska återvända hem. En lite ostämd blåsorkester spelade nationalsången och en bleknad röd matta var utrullad på asfalten. Gambias […]

Så flög han sin väg. Efter 22 år på tronen promenerade igår Gambias forna ledare Yahya Jammeh uppför trappan till sitt privatplan och lämnade landet. Nu väntar alla på att den man som faktiskt vann presidentvalet ska återvända hem.

En lite ostämd blåsorkester spelade nationalsången och en bleknad röd matta var utrullad på asfalten. Gambias avgående president Yahya Jammeh var helt klädd i vitt när han gick mot planet som skulle ta honom ut ur landet.

Ute på gatorna var stämningen uppsluppen, människor jublade och spelade trummor, men på flygplatsens startbana var det hans anhängare som hade släppts in. Kvinnor och soldater skrek och grät, någon svimmade.

En 22-årig epok gick i graven.

Gambias numera avsatta president Yahya Jammeh förlorade överraskande det gambiska valet i december, efter över två decennier vid makten. Hans styre har präglats av förföljelse mot oliktänkande, oppositionella har jagats, fängslats och tvingats i exil.

Efter att valresultatet meddelats erkände han sig först snabbt besegrad och gratulerade vinnaren Adama Barrow till segern, men ändrade sig ett par dagar senare efter att valkommissionen erkänt att det hade skett en del misstag i samband med rösträkningen. Och landet kastades in i en svår kris.

Situationen är inte ovanlig. Över hela kontinenten sitter maktfullkomliga män på övertid. Men den här gången stod omvärlden inte passiv och såg på. För tre dagar sedan sände den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas in trupp över gränsen och hotade med att avsätta Jammeh med våld om han inte avgick frivilligt. Det fick fart på förhandlingarna igen.

Och i går flög han till sist sin kos.

 

IMG_7433

Firande utbröt på gatorna i Banjul i natt. 

Det tog mindre än en timme efter det att Jammehs plan var i luften, innan människor började samlas på de gator som legat öde de senaste dagarna. Medan militären plockade ned sina posteringar rullade barerna i turistområdet Senegambia upp sina jalusier och vred på musiken.

24-åriga studenten Soukay Jallow var en av dem som firade avslutet på det som under den gångna veckan antagit formen av en demokratisk thriller.

– Det har varit så många besked, i flera dagar har folk felaktigt påstått att han har avgått eller lämnat landet, så jag vågade först inte tro det, men detta är verkligen ett mirakel för alla gambier! skrattar hon.

Nu väntar alla på att valvinnaren och den nye presidenten, Adama Barrow, ska återvända hem från sin tillfälliga exil i grannlandet Senegal.

Taxiföraren Bouba räknar med att det blir mer fest.

– Vi har lidit och gått utan jobb och utan rättigheter i så många år, men nu är det över. Det enda vi väntar på nu är vår folkvalda president. När han kommer ska vi fira igen.

 

Text: Anna Roxvall Bild: Johan Persson.

Relaterat: Efter 22 år ville folk ha förändring.

Relaterat: Gambias Jammeh avgick inatt

Relaterat: Har Gambias Yahya Jammeh avgått?

Relaterat: Fortsatt spänt vid Gambias gräns

Relaterat: Gambias nya president vädjar till arméns lojalitet

Relaterat: Flyktingström från Gambia

Relaterat: Blankspots utsända nekas inresa i Gambia. 

**

Uppskattar du vår journalistik?  Stöd Blankspot så att vi kan fortsätta att rapportera. För att stödja just denna rapportering swisha till 123 554 35 41. Då får du också tillgång till reportagets Facebookgrupp ”Uppdrag: Gambia” och kan följa teamet bakom kulisserna och bidra med kunskap och frågor.

 

Läs: tidigare reportage av Anna Roxvall och Johan Persson för Blankspot från Burundi: Skymning över Bujumbura och ”Bujumbura Baby”

Titta: livesändning: Är Burundi på väg mot inbördeskrig?

Lyssna: Skymning över Bujumbura – som podd.

 

 

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.