
Nyheter om Nagorno-Karabach
Folkmordsforskaren: ”Det är ett pågående folkmord”
I en exklusiv intervju för Blankspot berättar folkmordsforskaren Melanie O'Brien om varför situationen i Nagorno-Karabach kan betraktas som ett pågående folkmord.
Av Rasmus Canbäck 22 september, 2023
Redan för två år sedan varnade Melanie O’Brien, ordförande för International Association of Genocide Scholars, för att utvecklingen i Nagorno-Karabach kunde liknas vid ett folkmord.
Två år senare har hennes farhågor upprepade gånger bekräftats till den grad att hon och hennes kollegor vädjat till FN att stoppa vad som sker.
Trots det har blockaden av Nagorno-Karabach övergått till en fullskalig offensiv där den armeniska civilbefolkningen inte ges någon möjlighet att fly.
Förutom att vara ordförande för folkmordssamfundet är hon idag gästande professor vid Centret för förintelse- och folkmordsforskning vid University of Minnesota i USA.
Vilka juridiska argument finns det för att kalla det ett folkmord?
– Det är tydligt att Azerbajdzjan angriper armenierna i Nagorno-Karabach just för att de är armenier. Det går därför att resonera att måltavlan för vad som sker är en enskild etnisk och, eller, nationell grupp, som båda är skyddade under folkmordskonventionen, säger Melanie O’Brien.
Hon fortsätter resonera kring att folkmordsförloppet snabbades på med blockaden av Latjinkorridoren.
– Sedan blockaden av Latjinkorridoren inleddes så har det blivit tydligt att svält och nekande till sjukvård är en del av en medveten plan som demonstrerar inte bara en vilja att etniskt rensa armenierna, utan att förgöra dem. Nekandet av mat och sjukvård kan bara leda till död, vilket ses som avgörande delar av ett folkmord, vilken vi har sett i till exempel förintelsen och även det armeniska folkmordet (1915), det kambodjanska folkmordet och folkmordet mot rohingyer.
Hur påverkar de senaste dagarnas händelseutveckling det här?
– Azerbajdzjan sade att de skulle öppna Latjinkorridoren för att människor skulle få lämna. Det har inte skett. Det innebär att det enda valet som 120 000 armenier har i Nagorno-Karabach är att stanna kvar och uthärda folkmord genom svält och brist på sjukvård. Det är trots att Internationella domstolen i Haag (ICJ) har gjort det klart för Azerbajdzjan att blockaden av Latjinkorridoren skapar en direkt risk för armenier.
Melanie O’Brien menar också att Azerbajdzjan är fullt medvetna om det.
– Azerbajdzjan är medvetna om ordern från Haag, men fortsätter ändå blockaden. Dessutom har Azerbajdzjan de senaste dagarna bombat civila områden, vilket också betraktas som ett krigsbrott. Tusentals har flytt från byar som Azerbajdzjan intagit och ockuperar utan någon annanstans att ta vägen än till andra delar av Nagorno-Karabach.
Hon påpekar att Azerbajdzjan visserligen åtagit sig att leverera bränsle och mat.
– Azerbajdzjan har sagt att de ska leverera mat och bränsle till Nagorno-Karabach, men det återstår att se om det kommer göras, och i vilken omfattning. Efter nio månader av att neka sådan humanitär hjälp är det inte mycket som är tydligt.
Du varnade redan för flera år sedan för att det höll på att liknas vid ett folkmord, vad har hänt sedan dess?
– Riskfaktorerna för ett folkmord har funnits där i flera år. Det rör sig bland annat om hets mot folkgrupp och förstörelse och förnekelse av armeniska kulturarv. Hets mot folkgrupp och demonisering har bland annat skett från ledare i landet, i medier och i skolundervisning. Med blockaden av Latjinkorridoren från december 2022 så har givetvis risken för folkmord avsevärt förvärrats, vilket framför allt beror på att människor nekas att lämna enklaven.
De senaste dagarna har tiotusentals människor tvingats att lämna sina hem i de områden som Azerbajdzjan intagit av Nagorno-Karabach. Hittills har Hadrut- (2020), Sjusji- (2020), och delar av Martakert-, Martuni- och Chartarregionerna tömts på den armeniska befolkningen.
Civila flockas till huvudstaden Stepanakert där det redan sedan kriget 2020 råder stor bostadsbrist.
Toppbild: Melanie O’Brien är folkmordsforskare. Foto: privat.
**
Stöd vår läsarfinansierade journalistik. Vi vet att alla inte har råd att betala för journalistik. Därför är alla våra reportage och artiklar fria att läsa. Men vi hoppas att några av er kan bidra så vi kan fortsätta rapportera från Nagorno-Karabach.
**