Nyheter om , ,

FIFAs uppmaning till fotbollslag under VM:”Dra inte in politik i spelet”

Under föregående vecka skickade FIFA ut ett brev till sina medlemsländer i vilket organisationen bad de att fokusera på sporten och inte politiken under fotbolls-VM i Qatar. Nu har flera förbund kritiserat organisationen och budskapet i deras brev.

“Vi vet att fotbollen inte lever i ett vakuum och vi är likaledes medvetna om att det finns många utmaningar och svårigheter av politisk natur runt om i världen. Men snälla, låt inte fotbollen dras in i varje ideologisk eller politisk kamp som existerar.”

Det skriver FIFA:s president Gianni Infantino och organisationens generalsekreterare Fatma Samoura i ett brev som skickades ut till de 32 lag som kommer att spela i fotbolls-VM.

Brevet, som Sky sport var först att skriva om, skickades ut bara dagar innan turneringen drar igång i Qatar. Landet har under flera åt fått motta kraftig kritik av såväl fotbollsförbund som människorrättsorganstaioner som har uttryck sin oro kring emiratens hantering av migrantarbetarna, de diskriminerande lagar som kriminaliserar samkönade relationer samt den stagnerade utvecklingen för kvinnors rättigheter.

Även FIFA har blivit kritiserad, dels för sitt val att tilldela Qatar VM men också för sin till synes ovilja att försöka förbättra situationen för de mest utsatta i landet.

Brevet som skickades ut till de 32 lag som kommer att spela i VM undertecknades av FIFA:s president Gianni Infantino. I brevet uppmanar organisationen lagen bland annat att “fokusera på sporten, inte politiken” under det kommande världsmästerskapet.
Bild: Gianni Infantino

I sitt brev bemöter däremot inte Infantino den här kritiken utan säger att organisationen försöker respektera allas åsikter, men att det inte är FIFA:s ansvar att “dela ut moraliska lektioner till resten av världen”.

“En av världens stora styrkor är verkligen dess mångfald, och om inkludering betyder något, betyder det att man respekterar den mångfalden. Inget folk eller kultur eller nation är “bättre” än någon annan. Denna princip är själva grundstenen för ömsesidig respekt och icke-diskriminering. Och det här är också en av fotbollens kärnvärden. Så låt oss alla komma ihåg det och låt fotbollen stå i centrum” skriver Infantino.

Brevet fick snabbt stor uppmärksamhet då kraven på aktörer inom fotbollen att engagera sig i frågor rörande VM har ökat kraftigt under de senaste tiden.

Det här syns bland annat i en undersökning som Blankspot genomförde tillsammans med Forza football där 81 procent av deltagarna tyckte att fotbollsspelare, klubbar, coacher och andra involverade i fotbollen bör använda sina röster för att kräva ökad respekt för de mänskliga rättigheterna.

FIFA:s brev fick även nio europeiska fotbollsförbund att gemensamt publicerade ett uttalande i vilket de är kritiska till budskapet i brevet. Bland annat påpekar de att två av de främsta huvudproblem som FIFA har ställts inför, inrättandet av en kompensationsfond för migrantarbetare samt inrättandet av ett migrantarbetarcenter, fortfarande inte är lösta.

Bara dagar innan FIFA utfärdade sitt brev meddela Qatars arbetsminister Ali bin Samikh Al Marri att han har avvisat inrättande av en kompensationsfond för landets migrantarbetare.

Han citerade Qatars senaste arbetsformer och ifrågasatte genomförbarheten av fonden samtidigt som han kallade idén ett “PR-trick”.

– Qatar har redan etablerat en framgångsrik kompensationsfond som en del av landets reformer. Uppmaningen till en duplicerad FIFA-ledd kompensationskampanj är ett PR-trick, och den Internationella arbetsorganisationen (ILO) håller med mig. Det finns inga kriterier för att etablera dessa fonder. Fråga initiativtagarna detta: Var är offren, har ni namn på de och hur kan ni få dessa siffror?, säger Al Marri till AFP.

I Blankspots och Forza footballs undersökning tyckte 81 procent av deltagarna att fotbollsspelare, klubbar, coacher och andra involverade i fotbollen bör använda sina plattformar och röster för att förmedla vikten av att respektera de mänskliga rättigheterna.

En som har reagerat stark på FIFA:s brev är generalsekreteraren för Sveriges Fotbollförbundet Håkan Sjöstrand. Till TT säger han att förbundets utgångspunkt hela tiden varit att de mänskliga rättigheter ska gälla överallt, och även om Sverige inte kommer att delta i VM kommer förbundet att fortsätta med sitt påverkansarbete och hoppas ha ytterligare möten och diskussioner med FIFA.

– Fotbolls-VM i Qatar börjar snart och även om Sverige inte kommer delta fortsätter vi att tillsammans med ett antal andra nationer jobba för nödvändiga förbättringar kopplade till mänskliga rättigheter. Vi har fått garantier från Qatars regering och Fifa angående säkerhet för alla som reser till VM men det vi också behöver se är en konkret återkoppling och svar gällande både den så kallade kompensationsfonden samt inrättande av migrantarbetarcenter för gästarbetare som finns i Qatar, säger Sjöstrand.

I sitt brev kommenterar inte FIFA heller den förfrågan som det Europeiska fotbollsförbundet (UEFA) har skickat in gällande om landslagskaptener kan få bära en armbindel i regnbågsfärger under VM. 

Bindeln tillhör kampanjen ”OneLove”, som initierades av det holländska landslaget, där lagkaptener tar på sig den under matcher för att visa sitt stöd för en värld utan diskriminering. Flera kaptener har redan meddelat att de kommer att bära bindeln oavsett FIFA beslut.

– Brevet indikerar att de [FIFA] hoppas att det här kommer att bli ett VM utan protester, men vi har sett uppbyggnaden under de senaste veckorna där några av problemen antas lyftas fram av lagen, säger Rob Harris, sportskorrespondent för Sky Sport.

Toppbild: FIFAs president Gianni Infantino