Nyheter om

Global undersökning: En majoritet av världens fotbollsfans vill inte att VM spelas i Qatar

Fotbollsfans vill att de mänskliga rättigheterna stärks och tycker inte att VM ska spelas i Qatar. Men de kommer att titta. Det visar resultatet av en omfattande undersökningen som Blankspot har gjort tillsammans med Forza football.

Om 14 dagar inleds fotbolls-VM i Qatar där 32 lag kommer att göra upp om chansen att få kalla sig världsmästare. Miljoner fans från hela världen kommer att följa turneringen.

Parallellt fortgår samtalet om de inhumana arbets- och levnadsvillkor som har lett till att tusentals migrantarbetare har utnyttjats, skadats och till och med dött inför turneringen.

Mot den här bakgrunden genomförde Blankspot tillsammans med Forza fotboll en omfattande enkätundersökning där 31 300 människor från 190 olika länder svarade på frågor om det kritiserade världsmästerskapet. Användare av fotbollsappen Forza och Blankspots läsare kontaktades för att svara.

Enkäten bestod av sju frågor om bland annat förtroende för det federala fotbollsförbundet (FIFA), situationen för migrantarbetarna, huruvida tydliga riktlinjer ska införas för att upprätthålla de mänskliga rättigheterna samt vad deltagarna tycker om att Qatar hade blivit valt till värdland för VM.

Av de tillfrågade var det över 79 procent som var medvetna om kritiken gällande hanteringen av migrantarbetarna i Qatar och sammanlagt 61 procent av deltagarna tyckte inte att Qatar borde ha blivit tilldelat värdskapet.

Av dessa var det 52 procent som inte heller hade förtroende för FIFA, organisatören bakom turneringen.

Störst var kritiken bland de som var 18 och äldre där över 60 procent var kritiska till att Qatar blivit valt till värdland för den kommande turneringen. Bland de minderåriga var det runt 55 procent som höll med.

På frågan om ett värdland bör följa FN:s konventioner gällande de mänskliga rättigheter tyckte nästan 90 procent av de tillfrågade att det här borde vara ett krav medan över 52 procent trodde att situationen för migrantarbetarna i landet efter VM skulle vara densamma.

Den största andelen av de medverkade i undersökningen kom från Italien där 4709 personer deltog. Av dem var det över 90 procent som tyckte att ett värdland för VM bör leva upp till de mänskliga rättigheterna stadgade i FN:s konventioner. Över 52 procent tyckte inte att Qatar hade gjort sig förtjänade av att hålla i den prestigefyllda turneringen.

Bland de svenska deltagarna var resultatet liknande där över 90 procent av fansen ansåg att FN:s lagar gällande de mänskliga rättigheterna ska upprätthållas av värdlandet för VM.

Över 81 procent tyckte även att fotbollspelare, klubbar, coacher och andra involverade i sporten bör använda sina plattformar och röster för att just förmedla vikten av att respektera de mänskliga rättigheterna.

Över 7 000 personer som svarade tror att situationen för migrantarbetarna kommer att försämras efter VM men 5025 av dessa kommer trots det att följa den kommande turneringen. 

Bland de deltagare som tyckte att det var rätt val att tilldela Qatar värdskapet kom flest från Italien och USA medan de som var mest kritiska kom från Sverige.

Blankspot har sökt FIFA och VM-arrangören Qatar för en kommentar.

Se fler resultat från undersökningen nedan: