Nyheter om , , ,

Efter maktskiftet – nu återvänder flyktingarna

Bara ett par timmar efter att Gambias före detta president Yahya Jammeh flugits ut ur landet har flyktingarna börjat återvända. Och under eftermiddagen rullade Ecowas styrkor in i Banjul för att säkra staden inför president Barrow återkomst. Den rostiga gamla färjan som sakta stävar in mot hamnen i Banjul har plats för 400 personer. Den […]

Bara ett par timmar efter att Gambias före detta president Yahya Jammeh flugits ut ur landet har flyktingarna börjat återvända. Och under eftermiddagen rullade Ecowas styrkor in i Banjul för att säkra staden inför president Barrow återkomst.

Den rostiga gamla färjan som sakta stävar in mot hamnen i Banjul har plats för 400 personer. Den är full. Redan innan den helt hunnit lägga till strömmar människor ut på bryggan, släpande på väskor, påsar, skottkärror och paket.

Aisha Kamara går åt sidan med sin syster och hennes barn, medan de väntar på resten av släktingarna. De var över tio personer som flydde Gambia för en vecka sedan.

– Det var svårt, vi fick bo hemma hos människor som vi inte kände, men de var så snälla mot oss. Nu vill jag bara ta en dusch och sova, säger hon.

28

Flera som flytt oroligheterna har idag återvänt över havet. Foto: Johan Persson

Över 40 000 gambier har flytt landet sedan det stod klart att den före detta presidenten Yahya Jammeh inte tänkte acceptera valförlusten. Men i går sattes han på ett plan till Ekvatorialguinea och därmed är den värsta krisen över. Nu skyndar många hem igen.

– Vi bodde hos min faster i Manduri, vi sov fem personer i varje säng och åt nästan ingenting. Jag är inte van att leva så, men nu är vi äntligen här igen, säger 18-åriga Fattoumatta Mahong innan hon springer mot en av de bussar som körts fram för att transportera människor från Banjul till staden Serrekunda.

26

18-åriga Fattoumatta Mahong återvände idag till Gambia. Foto: Johan Persson

Men utan regering och med presidenten i exil befinner sig Gambia ännu i ett maktvakuum. Utanför färjeterminalen råkar en grupp taxiförare i luven på varandra.

– Vi har fred nu, allt kommer att bli bra, fattar du inte det? skriker den ena.

– Det säger du, vänta du bara! Det är inte klart än! skriker den andra.

Ett par timmar senare rullar den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas trupper in i Banjul. Människor står längs med vägen och jublar och vinkar. Så snart staden anses säkrad kan president Adama Barrow återvända från den tillfälliga exilen i Dakar, har hans talesperson Halifa Sallah lovat.

Något datum eller klockslag ville han dock inte ge under en presskonferens på eftermiddagen.

– Men jag kan garantera att det kommer att ske förr, snarare än senare.

 

Text: Anna Roxvall Bild: Johan Persson.

Relaterat: Glädjescener när Gambias Jammeh lämnade landet

Relaterat: Efter 22 år ville folk ha förändring.

Relaterat: Gambias Jammeh avgick inatt

Relaterat: Har Gambias Yahya Jammeh avgått?

Relaterat: Fortsatt spänt vid Gambias gräns

Relaterat: Gambias nya president vädjar till arméns lojalitet

Relaterat: Flyktingström från Gambia

Relaterat: Blankspots utsända nekas inresa i Gambia.

**

Uppskattar du vår journalistik?  Stöd Blankspot så att vi kan fortsätta att rapportera. För att stödja just denna rapportering swisha till 123 554 35 41. Då får du också tillgång till reportagets Facebookgrupp ”Uppdrag: Gambia” och kan följa teamet bakom kulisserna och bidra med kunskap och frågor.

 

Läs: tidigare reportage av Anna Roxvall och Johan Persson för Blankspot från Burundi: Skymning över Bujumbura och ”Bujumbura Baby”

Titta: livesändning: Är Burundi på väg mot inbördeskrig?

Lyssna: Skymning över Bujumbura – som podd.

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.