Blankspot om ,

Blankspots vann Tidskriftspriset i kategorin “Årets grepp”

Blankspot vann Årets grepp på Tidskrifstgalan i veckan.

Blankspot vann Årets grepp för vårt sätt att berätta om migrantarbetares arbetsvillkor i Qatar. Nomineringen löd ”Gömt i ett klassiskt format finns en obehaglig sanning. Blankspot samlar människoliven som sporten krävt i världens viktigaste fotbollskort.”

Blankspot har samlat över 60 migrantarbetares berättelser och förpackat dem i fotbollskort som pekar vidare till längre artiklar. Till reportageserien Cards of Qatar ingår artiklar och reportage, allt publicerat på svenska och engelska. Hittills finns vår journalistik i bla Tyskland, Tjeckien och Norge.

De andra nominerade i vår kategori var:

Fallet Miriam av Handelsnytt och Veckorevyn

KA-kollen av Kommunalarbetaren

TR Hub av Travronden

Och juryns motivering för att utse oss till vinnarna i veckan löd:

”När det viktigaste ska fram måste formatet sitta och samarbetet vara det rätta. Landslaget kvalade inte in till mästerskapet, men tack vare årets grepp får vi ändå vara på plats och drabbas av sanningen om VM i Qatar.”

Jury:
Patrik Hadenius, förlagschef Norstedts förlagsgrupp (ordf.)
Jack Werner, frilansjournalist och författare
Anna Åberg, redaktionschef Dagens Nyheter

Lyssna gärna på veckans avsnitt av redaktionspodden för att höra mer om Cards of Qatar. Foto från prisutdelningen under Tidskriftsdagen.

Mer om priset:

Kategorin Årets grepp ska enligt Sveriges Tidskrifter “verka för hög och bestående kvalitet och ​utveckling av svenska tidskrifter. Årets Grepp kan handla om publicistik, affärsutveckling eller en kombination av båda. Insatsen ska vara innovativ och tydligt sticka ut i mängden. Priset kan tilldelas en titel, ett team eller en person som har satt tidskriftsbranschen på kartan.

Vinnaren ska uppfylla minst ett av de här fyra kriterierna: Nått sina läsare/användare på ett nytt sätt, skapat nya tjänster eller erbjudanden som gett nya affärer med målgruppen, hittat och rapporterat om ett tidigare underbevakat område eller gjort en framgångsrik publicistisk kampanj.

Hänsyn tas till publikationens aktuella resurser och målgrupp.

Detta var andra gången som Blankspot vann Årets grepp och vi har även tidigare prisbelönats för Årets omslag.

Redaktionen om priset i veckans podd

I veckans redaktionspodd berättar vi mer om Årets grepp och under VM kommer Cards of Qatar synas än mer.

Hjälp oss göra mer journalistik!

Vi tror på att i nära dialog med publiken ta fram nyskapande och icke-linjär journalistik. Inget är så effektivt om man vill avslöja maktmissbruk och korruption som att stötta journalistik.

Som prenumerant kan du bidra med din kunskap och bli en del av en rörelse för journalistik – som vaccin mot en antidemokratisk utveckling i världen.