Nyheter om ,

Aung San Suu Kyi vinner valet – men militären behåller makten

Den sittande regeringen i Myanmar har i helgens val återvalts för en ny mandatperiod. Samtidigt ökar risken för spänningar i landet.

I lördags vann, enligt de preliminära siffrorna, den sittande regeringen med Aung San Suu Kyi som ledare för Nationella Demokratiska Förbundet (NLD) valet. Det officiella valresultatet väntas dock först senare.

Valet har dock inte undgått kritik vilket Blankspot rapporterat om. FN har kritiserat det på grund av att vissa folkgrupper uteslutits från att delta. Många av de rohingyer som varit på flykt sedan 2017 har förnekats medborgarskap och därför inte kunnat rösta. Andra minoritetsgrupper har också uteslutits.

I konfliktområden valde också landets valkommission att ställa in valet med hänvisning till säkerhetsläget.

Kristina Jelmin, verksamhetschef på Svenska Burmakommittén, beskriver Burma efter valet som en “hybridregim”. Det trots att man lämnat många år av militärdiktatur bakom sig.

– Militärens politiska roll är alltjämt mycket stor. Valets trovärdighet undergrävs också av att oppositionella fängslas, miljontals människor inte fått rösta och att valet ställdes in i många minoritetsområden, säger hon.

Myanmars grundlagar stadgar också att militären ska tilldelas ett visst antal platser i parlamentet och de tre viktigaste ministerposterna.

Aung San Suu Kyi NLD har under sin tid vid makten inte heller lyckats med att utveckla demokratin eller med fredsprocessen. Istället har spänningarna mellan grupper ökat. Då de som uteslutits från valet hör till just minoritetsgrupperna tror bedömare inte att konflikterna nu ska minska efter valet, snarare tvärtom.

– Det fanns förhoppningar om att de partier som representerar människor i minoritetsområden skulle gå framåt i valet. Det finns nu en betydande risk att många känner sig exkluderade från den politiska processen, vilket kan leda till ökade spänningar och konflikter, säger Kristina Jelmin.

Myanmars näst största parti USDP har genom sin ledare, Than Htay, också framfört kritik mot hur valet genomförts. Han menar att det under hela röstningsprocessen ska ha pågått något slags tvivelaktigt förfarande hos NLD.

– Huruvida det är i linje med lagen eller inte återstår att se, säger Than Htay i en video på USDP:s officiella Facebooksida.

Vid missnöje, eller misstanke om valfusk, kan kandidaterna inom 45 dagar klaga till särskilt utsedda domstolar. Att få frågan utrett av en oberoende domstol är däremot inte möjligt.

Reuters rapporterar också om att Carter Center, som varit på plats som valobservatörer, meddelat att man nekats inträde till tre vallokaler. Carter Center meddelar också att det i 94 procent av det observerade fallen har gått rätt till.

NLD:s talesperson Myo Nyunt var i måndags säker på sin sak, valet var avgjort. Partiet har vunnit mycket mer än de 322 platserna i parlamentet som krävs för fortsatt regerande.

– För folket och för partiet är det här ett mycket glädjande valresultat, säger han.

Foto: Htoo Tay Zar

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.