Blankspot om

Allt fler självmordsförsök på asylboenden

De senaste veckorna har antalet självmordsförsök och självskadebeteenden ökat på boenden för ensamkommande från Afghanistan. Detta sedan många fått utvisningsbeslut från Migrationsverket. Den 12 december, när planet med de första avvisade skulle lyfta mot Kabul, hörde personalen på ett HVB-hem i Malmö en duns från uppehållsrummet. En av de boende, som väntade på utvisningsbeslut hade försökt […]

De senaste veckorna har antalet självmordsförsök och självskadebeteenden ökat på boenden för ensamkommande från Afghanistan. Detta sedan många fått utvisningsbeslut från Migrationsverket.

Den 12 december, när planet med de första avvisade skulle lyfta mot Kabul, hörde personalen på ett HVB-hem i Malmö en duns från uppehållsrummet. En av de boende, som väntade på utvisningsbeslut hade försökt att ta sitt liv.

– Vi hittade honom på golvet och vi fick igång hans andning, han kräktes, hostade och fördes med taxi till sjukhuset, berättar Michael Magnusson som är VD på boendet i Malmö.

I dagsläget är han väl omhändertagen och vid fullt medvetande.

Den unge mannen flydde till Sverige efter att ha varit tillfångatagen av Talibanerna för att ha tränat kampsport med den afghanska polisen. Han fritogs senare av amerikanska styrkorna.

En av hans träningskamrater greps också av talibanerna och hans kropp hittades utkastad på torget.

Migrationsverket har trots det bedömt att han ska skickas tillbaka till Afghanistan.

Den senaste tiden har personalen på flera boenden märkt av en tydligt ökad oro hos de ensamkommande. Många av de ensamkommande har pendlat mellan hopp och förtvivlan och när Migrationsverkets nya rapport kom ut om det förvärrade säkerhetsläget i landet började flera hoppas på att få stanna.

– Han var en av dem som var glad. Sedan kom beslutet om utvisning på grund av att han skrivits upp i ålder – med en dag. Hade han varit född en dag tidigare hade han fått stanna. Det är Migrationsverkets sätt att säga: ”vi tror att du ljuger”.

Han kom till hemmet i somras som en i en grupp på elva. När han skrevs upp i ålder av Migrationsverket fick han stanna kvar på boendet vars personal ställde upp ideellt för att han skulle kunna ha kvar sina vänner och sitt nätverk.

– När det första planet lyfte i måndags natt gick han som in i sig själv, han är ingen porslinsdocka, det är en stark individ, men han höll allt inom sig. Sedan hittade vi honom på golvet, berättar Michael Magnusson.

Bara under den senaste månaden har Blankspot fått rapporter om fem självmordsförsök på boenden runt om i Sverige.

Under sina 25 år som ansvarig för olika HVB-hem beskriver föreståndaren den nuvarande situationen den värsta någonsin.

– Kombinationen av iskalla vindar och att dessa människor behandlas som avskum, gör det svårt även för inblandade läkare att övertyga de här unga människorna om varför de inte ska ta sina liv.

I dagsläget vet ingen hur många självmordsförsök som görs på boendena. Varken kommunerna som har ansvaret för barnen eller boendena som drivs av företag eller kommuner har någon skyldighet att per automatik rapportera självmordsförsöken.

Den utvisningshotade pojken och alla inblandade har givit sitt tillstånd till att denna text publiceras och att bilden publiceras i detta sammanhang.

Det finns en mängd hjälpresurser i samhället för den som mår dåligt: Här kan man få hjälp. 

**

Läs mer: I morgon är jag död – journalist utvisas till Afghanistan. 

Läs mer: Utvisningen av Kahn stoppad. 

Läs mer: Uppdrag: Afghanistan 

Läs mer: Talibanerna dödshotade journalisten Khan.

Läs mer: En av de utvisade slogs av svensk vakt på planet.

**

Följ Uppdrag Afghanistan:

Den sista veckan har över 2 500 personer bidragit till att vi ska kunna ta fram journalistik om Afghanistan genom att swisha till oss. Fortsätt stödja just denna satsning på en migrationskorrespondent genom att swisha till 123 554 35 41 (glöm ej att ange mailadress och märk bidraget med Afghanistan) eller sätta in valfritt belopp här. Bankgironumret är 640-8835.

Vi har också startat en grupp för reportaget ”Uppdrag Afghanistan” där ni alla kan bidra med er kunskap och följa reportageteamets arbete. Gå med i gruppen redan nu.