Nyheter om ,

Alliansen oenig om utvisningsstopp

Liberalernas Jan Björklund kräver ett tillfälligt stopp för utvisningar till Afghanistan på grund av det försämrade säkerhetsläget. Men allianspartierna delar inte hans inställning och har delvis svårt att förstå vad han menar. 

I morse skrev Liberalernas ordförande Jan Björklund en tweet där det framgick att han ville stoppa de pågående utvisningarna till Afghanistan.Nyheten plockades upp av de flesta medier under dagen. Men en rundringning som Blankspot har gjort visar att inget av partierna i alliansen förstår vad han menar och inget vill ändra den ordning där Migrationsverket och domstolarna avgör vilka personer som har skyddsskäl och ska få stanna i Sverige.

Samtidigt är alla allianspartierna är eniga om att säkerhetsläget i Afghanistan för närvarande är mycket allvarlig.

Anna Stålgren, pressekreterare hos Moderaterna, menar att det inte ska vara politiker som ska avgöra vem som ska få stanna i Sverige.

– Vi är för den ordning som gäller i dag att det ytterst är en bedömning för myndigheter och domstol, säger hon.

Centern vill visserligen också få till en paus i utvisningarna till Afghanistan på grund av säkerhetsläget men vill samtidigt att den nuvarande ordningen, där Migrationsverket och domstolarna självständigt fattar beslut i varje enskilt ärende, ska behållas.

Centerpartiets migrationspolitiske talesperson, Johanna Jönsson, har i dag ställt sig frågande till Liberalernas utspel.Samma sak gäller Kristdemokraterna, som menar att det är farligt att öppna för olika politiska utspel om säkerhetsläget i olika länder. Kristdemokraterna menar precis som Center att det är Migrationsverket som ska fatta beslut i asylärenden.

Christina Örnebjär, som sitter i Riksdagen för Liberalerna, är en av de som internt, inom partiet, har arbetat för att stoppa utvisningarna till Afghanistan.

 Enligt henne är det den senaste tidens rapporter om säkerhetsläget i Afghanistan som har fått Jan Björklund att göra sitt utspel.

– Vi vill att regeringen ska trycka på för att Migrationsverket ska göra en ny säkerhetsbedömning, säger hon.

Men inte heller Liberalerna vill frångå den ordning där Migrationsverket och domstolar fatta beslut om enskilda asylärenden.

Anledningen till dagens utspel från Liberalerna är att partiet vill bilda opinion i denna fråga, förklarar Christina Örnebjär.

– Det ska vara myndigheter som tar besluten. Samtidigt är det vi politiker som står för ansvaret och vi måste kunna bilda opinion. Nu kan vi i alla fall trycka på och tala om att vi tycker detta, sedan är det fortfarande Migrationsverket som gör bedömningen, säger hon.

Hjälp oss skriva mer om Migration!

Blankspots journalistik göms inte bakom en betalvägg. Stöd det fortsatta arbetet med att bevaka Migration genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli prenumerant.