Nyheter om

Trotsade talibanerna med musik – nu får han Polarpriset

Ahmad Sarmast säger till Blankspot att han hoppas att utmärkelsen ska öka medvetenheten om afghanska musikers situation.

Sedan Polarpriset instiftades 1992 har över 90 procent av vinnarna kommit från antingen Europa eller Nordamerika.

I dag tillkännagavs att ett av de två priserna tilldelas en afghansk organisation. Vinnare är Afghanistan National Institute of Music (ANIM) och grundaren Ahmad Sarmast.

— Det är en stor ära att ta emot Polarpriset. Utmärkelsen kommer förhoppningvis ge större uppmärksamhet åt Afghanistan National Institute of Music internationellt och ge en möjlighet för världens musiker att uttrycka solidaritet med musiker i Afghanistan. Priset kommer antagligen inte förändra särskilt mycket lokalt, men öppna dörrar utomlands, säger Ahmad Sarmast till Blankspot.

Sarmast flydde Afghanistan under inbördeskriget i början av 90-talet och återvände inte förrän 2006.

Under tiden var han bland annat verksam som musiker i Australien.

2008 grundade han Afghanistan National Institute of Music, som är en musikskola där både pojkar och flickor kan utbilda sig i klassisk västerländsk och traditionell afghansk musik.

Institutet har en uttalad ambition att hjälpa de minst bemedlade i samhället.

När talibanerna kontrollerade Afghanistan, mellan 1996 och 2001, var det förbjudet att lyssna eller spela musik.

I en förinspelad video som publicerats av Polarprisnämnden berättar Sarmast om hur personer som lyssnade på musik under talibanernas välde riskerade att fängslas. Och spelade man själv kunde man få sina händer avhuggna.

Trots att talibanerna delvis förlorat kontrollen i Afghanistan är det fortfarande mycket farligt att driva ett musikinstitut i landet.

— Vi verkar i en krigsliknande miljö och det finns fortfarande ett hot från de mörka krafterna som förbjöd musik under 90-talet. För några år sedan utsattes våra elever för en attack. Så säkerheten är en ständig utmaning, säger Sarmast.

2014 utsattes ANIM för ett självmordsattentat när skolans elever ackompanjerade en pjäs som handlade om just självmordsbombningar.

Ahmad Sarmast skadades själv svårt i attacken och förlorade delar av sin hörsel.

Trots detta har skolans verksamhet fortsatt med obehindrad kraft.

— Det har varit flera försök att attackera musiker i Afghanistan under den senaste tiden. Men vi är väldigt måna om att skapa en säker miljö för våra elever, så vi hoppas på det bästa, säger han.

Under dagens presskonferens motiverade Polarprisnämndens ordförande Alfons Karabuda valet av ANIM och Ahmad Sarmast som pristagare på följande sätt:

”De har med risk för sitt eget liv gett tillgång till musik till de som behöver det som mest, men har länge varit utom räckhåll för allt vad fri kultur heter”

Under de senaste åren har ANIMs elever turnerat utomlands och Ahmad Sarmast tror utmärkelsen kommer öppna nya möjligheter till detta.

— Vi är som sagt väldigt hedrade över att få ta emot Polarpriset och hoppas att detta kommer ge våra elever möjlighet att komma till Sverige och ge en konsert inom en snart framtid.

Polarpriset delas ut av kungen Carl XVI Gustaf den 14 juni under en ceremoni och bankett på Grand Hôtel.

Även det amerikanska hårdrocksbandet Metallica är vinnare av årets Polarpris. Förutom äran tilldelas pristagarna en miljon kronor var.