Nyheter om ,

106-åringen okontaktbar efter utvisningsbeslutet

Världens äldsta flykting, Bibikhal Uzbeki, är inte längre kontaktbar. När utvisningsbeslutet kom från Migrationsverket blev hon okontaktbar enligt familjen. Hon sover hela dagarna och pratar med sig själv på nätterna.

På sängen i en lägenhet i orten Hova utanför Gullspång, ligger 106-årige Bibikahl Uzbeki, en av världens äldsta flyktingar. Hon är blek och inte längre kontaktbar. Direkt efter att familjen berättade för henne att de inte kommer att få stanna i Sverige, utan ska utvisas tillbaka till Afghanistan, blev hon okontaktbar. På sjukhuset hon togs till fick hon sedan diagnosen stroke.

Nu kan ingen i familjen längre kommunicera med henne. Hon äter minimalt och på nätterna “pratar hon med gatan”, som en av hennes barnbarn uttrycker det.

Familjen är bekymrad över hennes tillstånd.

– Förut kunde hon röra sig själv och pratade med oss, säger sonen Mohammadullah Uzbeki.

Som Blankspot kunde berätta i går fick hon avslag på sin asylansökan i juni, och hotas nu av utvisning. Samma sak gäller resten av de 11 medlemmarna i familjen. De har överklagat beslutet och ärendet ligger hon Förvaltningsdomstolen i Göteborg.

Bibikahls son, Mohammadullah Uzbeki, är mycket bekymrad över Migrationsverkets beslut. Han menar att mamman är i så dåligt skick att inte skulle klara en resa tillbaka till Afghanistan. Än mindre klara sig i det konfliktdrabbade landet.

Familjen flydde efter att Talibanerna angrep området kring staden Kunduz 2015. Flera av familjens grannar dödades och 1000-tals personer flydde landet. För Mohammadullah och hans familj blev det en svår flykt där de under långa perioder tvingades bära den åldrade kvinnan.

Först när de kom till Tyskland fick de en rullstol till henne.

De yngsta barnen har lärt sig bra svenska och alla går i skolan.

– Jag hade velat att de skulle få en bra utbildning, bli läkare och lärare, säger Mohammadullah.

Blankspot har sedan i december 2016 i flera reportage undersökt hur det har gått för de afghaner som har utvisats till Kabul efter att ha fått avslag på sin asylansökan i Sverige. Du hittar dem under taggen #Afghanistan. 

Hjälp oss skriva mer om Migration!

Blankspots journalistik göms inte bakom en betalvägg. Stöd det fortsatta arbetet med att bevaka Migration genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli prenumerant.