Nyheter om

Mamma i Afghanistan: “Jag sålde mitt barn”

Situationen i Kabul blir allt svårare och svälten är ett faktum för många av stadens invånare. I veckans rapport från vår anonyma journalist NN i Kabul möter vi en mamma som på grund av fattigdomen tog sitt livs svåraste beslut och sålde sitt barn.

Utanför ett gammalt tält i Kabuls utkanter sitter en kvinna. Hon har bott här de senaste fyra månaderna efter att ha flytt hembyn när talibanerna tog över den. I början bodde de i Kabuls parker.

– Jag är så besviken på alla. Som ensamstående mor till åtta barn varav den yngsta är nio månader är jag desperat. Jag vet inte om min man lever eller är död. Men jag kan inte acceptera livet om han skulle visa sig vara död. Jag hoppas han är i förvar. 

Livet i tältlägret beskriver hon som hårt. Varje dag är en kamp.

– Det finns inte tillräckligt med mat. Det finns inget vatten att dricka. Tältet är kallt. Vi behöver en spis, eller värmekälla. Varma kläder till barnen som är sjuka. Jag försöker allt varje dag. Men jag räcker inte till. 

Mamman beskriver hur något av barnen ständigt är sjukt.

När pengarna för mediciner för ett av barnen tog slut. Det var då hon fattade beslutet.

– Mitt ena barn hade haft feber i över en månad. Det blev bara värre. Hon höll på att dö så för att kunna betala för vård så sålde jag ett av barnen för att rädda ett annat. Om ingen kommer och hjälper oss i vinter så kommer jag tvingas sälja ett barn till. 

Mamman berättar att på nätterna har hon mardrömmar. Hon kan inte sluta tänka på barnet hon sålde. 

– Livet är orättvist. Mitt sjuka barn blev friskt men jag känner mig allt mer psykiskt sjuk. Jag kommer att bli deprimerad, sjuk av sorg. Jag saknar mitt barn så mycket. Var är hon? Vad gör hon? 

Mamman är inte ensam. Just nu räknar FN med att 22 miljoner Afghaner lever under fattigdomsgränsen. Bara denna vecka har åtta barn dött av svält i Kabul. 

– Nu kommer vintern. Den nya regeringen säger att de ska börja omlokalisera folk tillbaka till byarna. Men det är bråttom. För varje dag som går så dör barn. 

Foto: Arkivbild. Mannen på bilden har inget samband med artikeln.

Vittnesmålet ovan är berättat för NN som är en 26-årig journalist som sedan ett antal veckor rapporterar anonymt från Kabul för Blankspot. Varje vecka finns hennes intervjuer med människor på plats om hur livet påverkats i huvudstaden.

Stöd oss så kan vi fortsätta att publicera reportage. Du kan också skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.