
Blankspot om Sverige, Verkliga Sverige
Se direktsändningen från startskottet av Verkliga Sverige
Ända sedan Blankspot startade som utrikesreportagesajt 2015 har läsarna frågat efter reportage från Sverige. Nu är det dags för Verkliga Sverige. Blankspot startar en resa genom Sverige, och låter ramen vara berättelsen om Nils Holgersson. En resa genom 340 mil av svenska landskap för att möta människorna med berättelser som annars inte skulle höras bortom lokalsamhället.
Av Blankspot 30 januari, 2018
När läseboken Nils Holgersson skickades ut hade precis de första flygplanen lyft och Sverige stod inför en lika stor omvandling som den vi nu befinner oss i. På vilket sätt liknar de utmaningar som beskrevs för drygt 100 år sedan de vi ser i dag? Vilka är sakfrågorna som påverkar människors liv idag? Vilka är bildningsbehoven? Var finns kunskapsklyftorna? Vad förklarar skillnaderna i demokratisk delaktighet runt om i landet?
-
Om projektet
- Reportageserien Verkliga Sverige startar den 9 januari. 340 mil, 56 orter och cirka två år senare når vi slutmålet.
Med Verkliga Sverige hoppas vi att de nedslag vi gör ska lyfta fram fler röster än de som vanligtvis hörs. Vi vill ge en bild av samtiden med perspektiv, sammanhang och nyanser. I bästa fall fungerar journalistiken som en process som inspirerar till fortsatta samtal och medvetenhet om dået, nuet och framtiden.
Selma Lagerlöf skrev Nils Holgerssons underbara resa på uppdrag av folkskollärarna, för att göra en ny läsebok för folkskolorna för att öka bildningsnivån bland de barn som hade minst ekonomiska resurser. I en berättelse fylld av fantasi gavs sedan tanken frihet och demokratin luft under vingarna.
De förändringar Sverige går igenom idag, från industri- till kunskapssamhälle, medför både utmaningar och möjligheter. Globalisering, urbanisering och digitalisering skapar klyftor, men även hopp och framtidstro. Detta vill vi belysa på ett rättvisande sätt.
Blankspot kommer att samarbeta med lokala medier och andra arenor där kunskapsutbyten mellan människor sker. Alltifrån bibliotek, bokcirklar, föreningar, idrottsklubbar, lokala facebookgrupper, teatrar, ungdomsgårdar med mera.
Reportageresan startar den 9 januari 2018 och går i mål 340 mil senare. Parallellt med detta fortsätter Blankspot bevakningen av vita fläckar runt om i världen.
- Ska ni göra en bok?
Nej Blankspot använder boken om Nils Holgersson som inspiration. Detta är ett kanalöverskridande journalistiskt projekt med fyra huvudsakliga innehållsdelar: - 1) Berättande reportage som skildrar vår tids stora frågor genom en lokal lins. Blankspots chefredaktör Martin Schibbye leder arbetet.
- 2) Analyserande och kommenterande journalistik som behandlar kultur-, bildnings- och demokratifrågor. Mediestrategen Brit Stakston leder arbetet.
- 3) Opinions- och perspektivjournalistik från de människor vi möter på resan som förtjänar att ses och höras av flera.
- 4) Fysiska möten
- Dessa beståndsdelar bildar tillsammans en medial produkt som består av textbaserade artiklar, rörligt material inklusive drönarfoto och animeringar, live-sändningar och ett aktivt deltagande och ledarskap i sociala medier.
- Hur kommer ni engagera läsare runt om i landet?
Genom att arbeta med vår beprövade modell som inkluderar läsarna i den journalistiska processen, och gör dem intresserade av berättelser skapade enligt journalistiska yrkesregler, vill vi öka medvetenhet om – och efterfrågan på – journalistik. Följ arbetet bakom kulisserna i den här Facebookgruppen. - Varför gör ni det här?
Detta är Blankspots bidrag till en hållbar demokratisk samhällsutveckling. Med vår inkluderande metod av deltagande journalistik synliggör vi fler röster än de som vanligtvis hörs i de offentliga samtalen. - Utöver att få insikt i de ämnen vi väljer att belysa, får vår publik också en djupare förståelse för pressfrihet som ett av demokratins fundament. När Blankspot lämnar orterna kan journalistiken i bästa fall ha fungerat som en process som inspirerar till fortsatta samtal och medvetenhet om dået, nuet och framtiden.
- Var kommer reportagen att publiceras?
På Blankspot.se och i samverkan med olika samarbetspartners. - Hur finansieras detta?
Alla som vill att detta ska bli verklighet kan bidra till denna reportagesatsning. Antingen genom en prenumeration eller ett stöd, du kan även swisha valfritt belopp till 123 554 35 41 märk bidraget med ”Verkliga Sverige”. - Kan man samarbeta med er?
Alla intresserade av att samverka med oss hör av er till lin@blankspot.se. Under reportagesatsningen vill vi gärna samarbeta med lokala medier samt möta många olika aktörer och platser där kunskapsutbyten mellan människor på orten sker. Allt från bibliotek, bokcirklar, föreningar, idrottsklubbar, lokala facebookgrupper, teatrar och andra arenor. Tipsa oss om du känner till något du tror vi skulle vilja veta mer om. - Ska ni sluta med utrikesreportage?
Absolut inte, vi håller precis att publicera en unik reportageserie från Eritrea. Och vi kommer under året att fortsätta bevaka utvecklingen i Togo, Afghanistan och Gambia med mera. Detta blir vårt sätt att komplettera bevakningen med att även täcka Sveriges vita fläckar. - Har ni en gås?
Nej, vi har en drönare utklädd till en gås. - Vad är Blankspot?
Blankspot är en medborgarfinansierad reportagesajt. Verksamheten har funnits i tre år och startade som ett crowdfundingprojekt. Martin Schibbye är chefredaktör och mediestrategen Brit Stakston är VD. - I år genomför vi även ett skolprojekt om mediekunnighet och demokrati med stöd av Postkodlotteriets kulturstiftelse.
- Blankspot nominerades till Stora Journalistpriset 2015 i kategorin årets förnyare, Stora Publishingpriset 2016 och Sveriges Radios journalistpriset Medieormen 2016.
Följ med på resan genom att gå med i Facebookgruppen “Verkliga Sverige”.
Läs Martin Schibbyes text om reportagesatsningen.
Samarbetspartners
Verkliga Sverige görs i samarbete med:
• Nordiska Museet
• Svensk biblioteksförening
• Lärarstiftelsen
• Studieförbundet vuxenskolan
Av Blankspot
Hjälp oss skriva mer om Sverige!
Blankspot gör en resa genom Sverige, och låter ramen vara berättelsen om Nils Holgersson. En resa genom 340 mil av svenska landskap som vi hoppas att du vill vara en del av.
Med Verkliga Sverige vill vi lyfta fram fler röster och ge en bild av vardagen med perspektiv, sammanhang och nyanser. På vilket sätt liknar de utmaningar som beskrevs för drygt 100 år sedan de vi ser i dag? Vilka är sakfrågorna som påverkar människors liv idag?
Vill du bidra med din egen berättelse från de platser som Selma Lagerlöf skrev om eller har idéer och tips till vår resa genom Sverige? Gå med i facebookgruppen "Verkliga Sverige".