Nyheter om , ,

Växande krav på allt fler aktörer: “Uteslut Iran från VM”.

Den 22-åriga Mahsa Amini avled efter ett våldsamt ingripande av moralpolisen i Iran som ansåg att hon bröt mot landets hijablag. Händelsen har utlöst stora protester och krav på olika aktörer och organisationer världen över att agera. En kvinnorättsorganisation vill att FIFA utesluter Iran från VM.

Det var under ett besök i Irans huvudstad Teheran som den kurdiska kvinnan Jina Mahsa Amini blev gripen av landets moralpolis. Anledningen var att de inte tyckte att den unga kvinnan bar sin hijab korrekt, något som är straffbart i landet sedan 1980-talet. 

Enligt vittnen blev 22-åringen brutalt misshandlad under sitt gripande och fördes sedan bort för att gå igenom en ”omskolningssession” på Vozara häktet.

Istället ska hon ha tagits till ett närliggande sjukhus där hon fick intensivvård i tre dagar innan hon avled. Enligt polisen fick hon en hjärtattack och hamnade sedan i koma, men familjen säger att det var skadorna från gripandet som var den bakomliggande orsaken till hennes död.

Aminis tragiska öde blev uppmärksammat över hela världen och landets regim samt internationella aktörer har fått motta en enorm kritikstorm. Nu har även det internationella fotbollsförbundet FIFA hamnat i demonstranternas blickfång.

I ett öppet brev på twitter skriver den iranska kvinnorättsorganisation “Open Stadiums” till FIFA:s ordförande Gianni Infantino och kräver att han ska utesluta Iran från den kommande VM turneringen i Qatar.

“Varför skulle FIFA ge den iranska staten och dess företrädare en global scen, samtidigt som den inte bara vägrar att respektera grundläggande mänskliga rättigheter och värdigheter, utan för närvarande torterar och dödar sitt eget folk? Var finns principerna för FIFAs statyer i detta avseende? Därför ber vi FIFA, baserat på artiklarna 3 och 4 i dess stadgar, att omedelbart utvisa Iran från fotbolls-VM 2022 i Qatar” skriver organisationen.

Open stadiums bildades år 2005 för att arbeta för att iranska kvinnor ska slippa diskriminering och få rätt att besöka fotbollsarenor, något som än idag är är förbjudet i landet. 

I sitt brev lyfter gruppen hur lagarna förtrycker kvinnor och att Aminis död bekräftar de mångåriga problemen som finns i landet.

“Både det pågående upproret i Iran, i efterdyningarna av mordet på Mahsa Amini, och regimens brutala slag mot det protesterande iranska folket är tyvärr mycket bekanta för oss, och väcker många skrämmande minnen hos kvinnliga fotbollsfans i Iran. Mahsa Amini, vars namn nu har blivit synonymt alla de övergrepp mot mänskligt liv som de iranska myndigheterna visat mot hälften av sin befolkning dagligen i 44 år, dödades i samma häkte dit de kvinnliga fansen vanligtvis förs till och torteras om vi vågat prova att gå på en fotbollsmatcher.” skriver organisationen.

Jina Mahsa Amini tragiska öde blev en tändgnista för en proteströrelse bland befolkningen i Iran och bland exil-iranier världen över. I snart tre veckor har massiva protester genomförts med krav på att landets ledare ska avgå och att lagarna ska förändras.
Bild: Jina Mahsa Amini

Kvinnors rätt att delta och medverka i sportsammanhang förändrades efter den iranska revolutionen som slutade med att den dåvarande presidenten Mohammad Reza Pahlavi störtades och ersattes av en islamistisk regering med Ayatolla Ruhollah Khomeini som ledare. 

Landet gick från att vara en konstitutionell monarki till att bli en auktoritär republik och år 1981 implementerades nya lagar som förbjöd kvinnor från att spela och organisera fotboll.

Men kärleken till sporten var stor och en ny sport uppfanns som fick namnet Futsal, en form av inomhusfotboll, som blev ett sätt för entusiastiska kvinnnliga fotbollsfans att fortsätta att utöva och delta i matcher utan att bryta mot lagarna.

Under 00-talet fick kvinnor återigen börja spela fotboll och år 2005 återinförde landet sitt kvinnliga landslag som idag spelar på en internationell nivå. Enligt landslagstränaren Maryam Irandoost finns det uppskattningsvis 2 500 kvinnliga spelare i landets högsta liga och de lokala klubbarna.

Men reglerna som förbjöd kvinnors deltagande vid herrarnas matcher kvarstod, och med åren skärptes andra lagar som försvagade kvinnors rättigheter. Bland annat infördes en lag som tvingade kvinnor att ha en en manlig förmyndare samtidigt som de uteslöts från landets politiska instanser.

Även lagstiftningen kring att bära hijab och löst sittande kläder blev allt hårdare vilket ökade förtrycket av kvinnor och skapade en större könssegregering. Landets moralpolis, som skapades redan på 90-talet, började även tillgripa allt grövre metoder för att gripa kvinnor som inte upprätthöll klädkoden.

Bara några veckor före Aminis gripande hade Irans president Ebrahim Raisi efterlyst striktare åtgärder för att upprätthålla de obligatoriska klädkoderna.

I sitt brev till FIFA påminner Open Stadium om att kvinnor i Iran har kritiserat hur de har behandlats i flera år men aldrig blivit hörda, och att konsekvenserna har varit förödande.

“Kommer du ihåg Sahar Khodayari, som även kallades “Blue Girl”? Hon fördes också till Vozara-häktet och tog livet av sig efter att ett fängelsestraff utdelades ” skriver organisationen.

Sahar Khodayari, med smeknamnet Blue girl, var en iransk kvinna och fotbollsälskare som i september år 2019 tände eld på sig själv utanför domstolen i Teheran.

Bakgrunden till händelsen var att hon hade anklagats för att visa sig offentligt utan sin hijab när hon hade försökt ta sig in på Azadi-stadium, Irans nationalarena, klädd som en man för att se hennes favoritlag i mars samma år. 

Efter sex månader i häkte ställdes hon inför den islamiska revolutionsdomstolen och fick beskedet att hennes straff för att ha brutit mot hilabjlagen kunde bli upptill 2 års fängelse.

När Khodayari kom ut från domstolshuset hällde hon bensin över sig själv och tände på. Hon fördes till sjukhuset men dog en vecka senare till följd av de allvarliga brännskadorna som täckte ungefär 90 procent av hennes kropp.

Sahar Khodayari dog efter att hon hällde bensin över sig och tände på efter att hon hade fått veta att hon kunde få 2 år fängelse. Anledningen var att hon ansågs ha brutit mot Irans hijablagarna när hon, maskerad som en man, försökte ta sig in på en fotbollsmatch år 2019.
Bild: Sahar Khodayari

Efter Khodayaris död intervjuade The Guardian en representant från Open Stadium i vilket denne riktade stark kritik mot FIFA och även det Asiatiska fotbollsförbundet (AFC).

– FIFA är ansvariga för Sahars död och vad vi aktivister går igenom. Du bör veta hur mycket press Sahar utsattes för under tiden när hon var frihetsberövad och efteråt. Fifa och AFC är helt ansvariga för dessa enorma problem som sker. Deras bristande vilja att agera hotar andra människors liv, sa de.

I sitt brev till Infantino och FIFA återkommer Open Stadiums flera gånger till att deras krav inte bara innefattar kvinnors rätt till att gå på matcher, utan att det handlar om att utplåna de förtryckande ideologier som har format deras liv.

De lyfter också fram vilka konsekvenser som FIFAs agerande kan få efter världsmästerskapet om inga åtgärder görs.

“Islamiska republikens myndigheter och dess fotbollsförbund får inte ges äran att delta i fotbollens finaste turnering samtidigt som de dödar sina medborgare på våra gator. Utan konsekvenser mot det iranska fotbollsförbundet och dess ledarskap är vi rädda för att när VM avslutas i december kommer Islamiska republiken att hämnas på Open Stadiums kvinnorättsaktivister och på kvinnliga fotbollsfans i allmänhet. Vi förutser inte bara att Azadi-stadions dörrar stängs igen utan vi fruktar också att vi kommer att se fler outhärdliga och oförglömliga incidenter som Sahar Kodayaris tragiska och alltför tidiga öde” skriver organisationen.

Även andra aktörer från den iranska sportvärlden har visat sitt stöd för för landets kvinnor.

Bland annat har Sardar Azmoun, som spelar i herrarnas landslag, publicerat en instagramstory i vilken han höjer Irans kvinnor och tydliggör att han står bakom dem:

“På grund av landslagets regler fick vi inte säga något förrän vårt nuvarande träningsläger avslutades, men jag kan inte tolerera att vara tyst längre. Om de vill utesluta mig från laget är det uppoffringen jag får göra för iranska kvinnor. Skäms på alla er som mördar människor så enkelt. Länge leve de iranska kvinnorna”.

En annan som har höjt sin röst är Ali Karimi som tidigare har varit kapten för Irans landslag.

I sina sociala medier har fotbollsspelaren öppet engagerat sig i protesterna vilket har lett till att Irans revolutionsgarde, en militärorganisation inom landet, nu vill se honom gripen.

Under föregående vecka rapporterar även flera lokala medier att en annan fotbollsspelare vid namn Hossein Mahini har gripits efter att han publiceradt flera twitterinlägg om Jina Mahsa Amini.

Enligt den iranska nyhetsbyrån IRNA berodde det här på att Mahini hade försökt att “främja oreda och kaos i landet” och att det han publicerade “inte överensstämde med fakta”.

FIFA och de internationella aktörerna

Trots att regimen i Iran har blockerat stora delar av landets internetuppkoppling har flera demonstranter kunna få ut information i sociala medier.

Videoklipp och bilder har laddats upp som visar hur kvinnor drar av sig sina hijabs och klipper av sitt hår, ett sätt att undergräva idén om att håret och slöjan är direkt kopplad till deras heder.

Händelser som dessa får stor spridning i sociala medier och visar även hur demonstranterna blir attackerade med tårgas, batongslag eller förs bort.

I flera fall ska de även ha blivit beskjutna med skarpa skott, något som hände utanför det prestigefulla universitetet Sharif University när det blev belägrat av säkerhetsstyrkor förra helgen. Hundratals studenter blev därmed instängda i skolan och vittnen har berättat hur ett flertal blev skjutna när styrkorna öppnade eld in mot byggnaden.

Kraven på de internationella aktörerna har därmed ökat och under måndagen meddelade USA att de kommer införa nya sanktioner mot de som bär ansvar för den senaste tidens våld mot demonstranter.

I veckan framkom det också att ett flertal europeiska länder såsom Tyskland, Frankrike och Danmark vill införa hårdare sanktioner mot Iran vilket förväntas tas upp av EU den 17 oktober.

Allt fler vill även se organisationer agera vilket kan vara en av anledningarna till att Open Stadiums brev till FIFA har fått stöd av flera tunga institut såsom Football Supporters Europe (FSE ) och Sport & Rights Alliance.

Samtliga har krävt att FIFA ska tillämpa de åtgärder som tidigare har utlovats, och påminner organisationen om att de har makten att skapa förändring i Iran.

Open Stadiums krav till FIFA har fått stöd av flera människorättsorganisationer.

Det här syftar bland annat på det som skedde år 2019 när FIFA, efter Blue girls död, hotade Iran med sanktioner om kvinnor inte tilläts att delta i kvalificeringsmatcherna inför VM år 2022. Till följd av det såldes 4000 biljetter till flickor och kvinnor vid VM-kvalmatchen mellan Iran och Kambodja i oktober det året.

De som var på plats för att se matchen var lyckliga och förväntansfulla, men flera påpekade att matchen inte bara handlade om fotboll.

– Jag är ett fotbollsfan. Jag har alltid älskat fotboll. Jag spelar med mina vänner och familj – killar och tjejer – så det är klart att jag ville se matchen. Men för mig och jag tror att för många andra kvinnor där, handlade det om mer än bara fotboll: det handlade om att få tillbaka en rättighet som har tagits ifrån oss i decennier. Vänner till mig som inte bryr sig om fotboll bad mig köpa biljetter till dem också, sa en 27-årig kvinna till The Observers.

I augusti släpptes även ett antal kvinnor in på en ligamatch för första gången, detta efter att FIFA och AFC i ett gemensamt brev hade uppmanat de iranska myndigheterna att tillåta kvinnor att delta.

Open Stadium hoppas nu att FIFA agerar fort för att skydda de iranska kvinnorna och att det enda de vill är att kunna se sina lag spela i en säker miljö – precis som miljontals fans världen över gör varje dag.

Krav på att även Sverige agerar

Engagemanget för det som sker i Iran växer också i Sverige. Flera politiker har öppet visat sitt stöd för kvinnorna i Iran och under onsdagskvällen valde fem partiledare och två partisekreterare att tala under en manifestation i centrala Stockholm.

Dagen innan klev den svenska EU-parlamentarikern Abir Al-Sahlani, C, upp i talarstolen under en debatt i EU-parlamentet och beskrev hur kvinnorna i Iran hade visat ett stort mod, något som hon menade EU har misslyckats med.

– Ett mod som du inte har svarat upp mot, Josep Borrell, när du inte tog chansen att i FN:s generalförsamling att tydligt ta ställning för kvinnorna i Iran, sade Abir Al-Sahlani direkt till EU:s utrikeschef.

Al-Sahlani avslutade sitt anförande genom att ta fram en sax som hon dolt under sina papper och klippte av sig håret i solidaritet med de iranska kvinnorna. Hennes starka uttalande resulterade i att ett flertal närvarande parlamentariker gick upp och kramade henne efteråt.

Centerpartisten Abir Al-Sahlani klippte av sitt hår under en debatt i Europaparlamentet.

När nyheten spreds på sociala medier var det många som tackade Al-Sahlani för sin handling medan andra påpekade att regeringen fortfarande måste agera, något den svensk-iranska dokumentärfilmsregissören Nahid Persson Sarvestani lyfter fram i en intervju med Göteborgsposten.

– Vi måste kräva att Sveriges regering bojkottar Iran, stänger ambassaden och kallar hem diplomater. Ju mer press vi sätter på politikerna här, desto mer måste de agera. De kan inte fortsätta vara tysta, när de ser att andra länder inför sanktioner hoppas jag att Sverige också tvingas göra det. De pratar mycket om mänskliga rättigheter men gör lite åt det, säger hon.

Hon påpekar även mediernas ansvar och att det krävs att journalister och nyhetssidor håller sig uppdaterade och rapporterar mer frekvent.

– De senaste dagarna har det blivit lite bättre men vi har kämpat så mycket för att medier överhuvudtaget ska rapportera om det. Vi vill att de ska rapportera dagligen, precis som de gör om kriget i Ukraina. Det är som i krig, en beväpnad regim mot ett obeväpnat folk.

Kravet på de svenska myndigheterna och den svenska utrikesministern har även lett till att ett flertal namninsamlingar har organiserats.

Bland annat har Amnesty Sverige starta en insamling som kommer att fortgå till den 31 oktober, och på bara två dagar fick den nystartade gruppen Iranprotests 2022 in över 15 000 underskrifter som under torsdagen lämnades över till utrikesdepartementet.

Ett av de krav som anses mest akut enligt dem är att tillämpa åtgärder för att få slut på det pågående våldet mot demonstranterna som för varje dag förvärras.

Enligt människorättsorganisationen Iran Human rights har minst 185 människor dött hittills och åtminstone 1000 personer ska ha gripits.

Toppbild: Protest i Santa Barbara och Gianni Infantino

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.