Nyheter om ,

Tvångsutvisning till Afghanistan stoppad

I sista stund avblåstes tvångsutvisningen av 18 årige Sadiq Hassani till Afghanistan. Orsaken var att de afghanska myndigheterna inte ville utfärda några resedokument till honom.

I går transporterades 18-årige Sadiq Husani från Migrationsverkets förvar i Åstorp, i Skåne till ett förvar i Märsta utanför Stockholm. Planen var att han skulle deporteras till Kabul under lördagskvällen. Men deportationen ställdes in ett par timmar innan han skulle ha förts till Arlanda för att flygas till Kabul.

Fatemeh Khaivari, ordförande i ensamkommandes förbund i Stockholm, är överlycklig över beskedet. Tillsammans med ett femtital personer har hon tillbringat natten utanför förvaret som ligger i ett industriområde i Märsta.

–  Jag är jätteglad. Vi har varit vakna hela natten och vi är väldigt trötta. Men så fort vi fick höra att utvisningen var avbruten blev vi pigga igen och skrek av glädje, säger hon.

Demonstranter rullar ihop sina sovsäckar efter beskedet att deportationen av Sadiq Hassani hade avbrutits.

Fatemeh pratade med Sadiq på telefon direkt efter att han fick beskedet.

– Han var jätteglad men samtidigt lite orolig för att ha blivit lurad. Men jag sade att de inte kommer inte att luras, säger hon.

Deportationen avbröts eftersom Sadiq Hassani inte hade beviljats några resehandlingar från Afghanistan. Därmed kunde han inte utvisas lagligt.

Enligt Blankspots källor har inte den afghanska ambassaden gått med på att han ska utvisas och han har inte fått besöka ambassaden för att skriva på de nödvändiga dokumenten.

Till Aftonbladet säger Afghanistans ambassadör i Sverige, Hamid Hami, att Sverige i detta fall har brutit mot det avtal som reglerar utvisningarna, men han förklarar inte hur.

Blankspot har varit i kontakt med gränspolisen, som ansvarar för utvisningen, men där fanns ingen under söndagen som kunde svara på varför utvisningen avbröts eller vad som ska hända med honom nu.

Enligt Migrationsverkets personal i Märsta kommer Sadiq Hassani nu att transporteras tillbaka till förvaret i Åstorp i Skåne. Vad som händer med honom därefter kan de inte svara på.

 

Toppbild: Fatemeh Khavari pratar med den utvisningshotade Sadiq Hassani direkt efter deportationen stoppades.

Hjälp oss skriva mer om Migration!

Blankspots journalistik göms inte bakom en betalvägg. Stöd det fortsatta arbetet med att bevaka Migration genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli prenumerant.