Nyheter om , ,

Regnbågsfärgade leksaker beslagtas i Qatar

Den 20 december konfiskerade Qatariska myndigheter regnbågsfärgade leksaker från ett flertal butiker. Anledningen tros vara att färgerna på leksakerna liknande de som används på HBTQ-flaggan.

I slutet av december beslagtog handels- och industriministeriet i Qatar regnbågsfärgade barnleksaker från ett flertal affärer. Enligt tjänstemän stred leksakerna “mot islamiska värderingar”, men någon ytterligare förklaring uppgavs ej.

Däremot tros konfiskeringen bero på att regnbågsfärgerna liknar de färger som används på HBTQ-flaggan. 

HBTQ är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner samt queera personer vilket det i stor utsträckning är olagligt att definieras sig som i Qatar.

Myndigheterna la i samband med beslagtagande upp en bild på twitter som visar flera exemplar av leksaken Pop-it, en silikonbricka som liknar bubbelplast som kan vändas ut och in, där samtliga är regnbågsfärgade. Till bilden skrev ministeriet hur en inspektionskampanj hade lett till att ett flertal “stötande” produkter hade konfiskerats.

Myndigheterna uttalade sig även via den officiella nyhetsbyrån QNA där de uppmanar alla medborgare att rapportera in om de hittade liknande produkter. 

Reaktioner på myndigheternas tweet var varierande och resulterade i sin tur i att ett antal twitteranvändare började dela bilder på olika produkter med regnbågsfärger, såsom märket “Rainbow quality milk” och godissorten “Skittles”, och frågade om myndigheterna inte skulle förbjuda dessa med. 

Andra la upp bilder på faktiska regnbågar med samma frågor till myndigheterna i Qatar.

Handels- och industriministeriet i Qatar beslagtog i slutet av december ett flertal regnbågsfärgade leksaker som de sa stred mot islamiska värderingar. Konfiskeringen tros bero på att färgerna på leksakerna liknar det som används på HBTQ-flaggan.
Bild: Myndighetens Twitter

Sedan Qatar blev vald till värdland för VM 2022 har kritiken gällande landets lagar om HBTQ-personer ökat, och såväl människorättsorganisationer som idrottsmän har lyft problematiken kring lagstiftningarna.

Senast i november intensifierade diskussionen efter att den förre detta egyptiska fotbollsspelaren Mohamed Aboutrika gjorde ett flertal kontroversiella uttalanden under en livesändning av kanalen beIN.

Kanalen är en del av ett mediebolag som ägs och drivs av Qatar, och sedan några år tillbaka är Aboutrika en av kanalens kommentator med fokus på europeisk fotboll.

Vid tidpunkten för sändningen pågick en regnbågskampanj under Premier League där spelarna bar kläder och märken i regnbågsteman för att visa sitt stöd för HBTQ-personer. När beIN valde att lyfta fram kampanjen i programmet gjorde Aboutrika ett flertal kommentarer.

– Vår roll är att stå upp mot detta fenomen, homosexualitet, för det är en farlig ideologi och den börjar bli obehaglig och folk skäms inte för det längre,” sa han bland annat och la till att homosexualitet inte bara strider mot islam utan går emot mänsklig natur.

Reaktionerna som följde sändningen ledde till att beIN, som även är en partner till Premier League och FIFA World Cup, valde att kommentera händelsen. 

Enligt bolaget så stödjer de alla människor från de länderna som kanalen sänder sport ifrån, men någon direkt kritik mot Aboutrika fanns inte i uttalandet.

I sin tur ledde det här till att både kanalen och Qatar fick motta kritik och kort därefter offentliggjorde emiraten att regnbågsfärgade flaggor kommer att tillåtas under VM – och att alla människor är välkomna till landet.

I november gjorde den förre detta egyptiska fotbollsspelaren Mohamed Aboutrika ett flertal homofobiska uttal under en livesändning av kanalen beIn Sport – en kanal som ägs och drivs av Qatar.
Bild: Mohamed Aboutrika

Men frågorna över hur inkluderande VM egentligen kommer att bli fortsätter att ställas, och bara veckor efter TV-händelsen konfiskerades alltså de färgglada leksakerna. 

Enligt Carl Fearn, medordförande för Gay Gooners som är Arsenals officiella supportergrupp för HBTQ-fans, speglar det här beteendet myndigheternas verkliga syn på HBTQ-samhället.

– Vår första respons var att det verkligen är patetiskt att göra en grej av barnleksaker, men det finns en underliggande fråga här. Det är som om de qatariska myndigheterna säger att de inte kommer att tolerera regnbågar eftersom de är kopplade till HBTQ-gemenskapen, säger han i en intervju med tidningen Metro.

Ytterligare en problematik är att de lagar som förbjuder eller förhindrar HBTQ personer att uttrycka sig kommer kvarstå under VM, även om landet har sagt att det här inte kommer hindra någon från att delta.

Enligt Josh Cavallo, en australiensk fotbollsspelare som kom ut som homosexuell i oktober år 2021, skapar det här en falsk säkerhet. 

I The Guardiens poddcast “Today in Focus” beskriver han sin känslor kring situationen och hans oro över att besöka emiraten.

– Jag läste något i stil med att [de] ger dödsstraff för homosexuella i Qatar, så det är något jag är väldigt rädd [för], och är anledningen till att jag inte riktigt skulle vilja åka till Qatar. Och det gör mig ledsen. I slutet av dagen är världscupen i Qatar, och en av de största framgångarna som professionell fotbollsspelare är att spela för ditt land [i VM]. Men att veta att det här är i ett land som inte stöder homosexuella och utsätter oss för risker skrämmer mig, och får mig att omvärdera – är mitt liv viktigare än att göra något riktigt bra i min karriär?, säger han i poddcasten.

Josh Cavallo, en australiensk fotbollsspelare som kom ut som homosexuell i oktober år 2021, säger att han är rädd för att besöka Qatar till följd av deras lagar kring HBTQI-människor.
Bild: Josh Cavallo

I sin tur ledde det här till att Nasser Al Khater, VD för FIFA kommittén i Qatar, uttalade sig i en intervju med CNN.

Han förklarade att oron som Cavallo och andra känner är obefogad, och att alla som besöker landet kan känna sig trygga.

– Uppfattningen att människor inte känner sig trygga här är osann. Jag har sagt det här förut och jag säger det här igen: alla är välkomna hit. Alla är välkomna hit och alla kommer att känna sig trygga här. Qatar är ett tolerant land. Det är ett välkomnande land. Det är ett gästvänligt land, säger han.

Myndigheterna i Qatar har inte kommenterat något ytterligare om beslutet att konfiskera leksakerna i december, men enligt Carl Fearn är händelsen ett exempel på myndigheternas ovilja att förändras.

Även om personer kommer att kunna bära regnbågsfärger under VM kvarstår faktumet att HBTQ-människor inte kan leva öppet i landet, vilket är större än fotbollen och världsmästerskapet enligt Fearn.

– Det andra stora problemet är att det finns HBTQ människor i Qatar som lever i rädsla, och har tvingat gå under jorden. De kan inte vara sig själva. HBTQ är inte ett val, människor väljer inte att vara gay, lesbisk, bisexuell eller trans, det är vem vi är. Den qatariska HBTQ-gemenskapen kommer att behöva förbli instängd och utsatt i Qatar långt efter att VM är över, säger han till Metro.

Toppbild: Pop-it leksaker.

JA, klart jag vill prenumerera!

Läs våra köpvillkor vid beställning.

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.