Nyheter om

Striderna trappas upp i Jemen

I takt med att striderna i Jemen intensifieras har Läkare Utan Gränsers vårdinrättningar de senaste dagarna tagit emot allt fler patienter med krigsrelaterade skador.

I Hodeidah inleddes den första november en större offensiv av styrkor lojala med president Hadi och understödda av den internationella koalitionen som leds av Saudiarabien och Förenade Arabemiraten (SELC).  De senaste dagarna rapporterar Läkare Utan Gränsers team i Hodeidah att de har tagit emot 24 krigsskadade patienter, däribland fem kvinnor och nio barn.

Under samma period fick 50 krigsskadade patienter vård på Läkare Utan Gränsers kirurgiska fältsjukhus i Mocha, 18 mil söder om Hodeidah.

– Med stöd av den internationella koalitionen har de här styrkorna påbörjat en offensiv i form av marktrupper som snabbt har tagit sig runt i staden. Detta har lett till en stor rädsla för att en belägring är på gång, vilket skulle påverka tiotusentals människor som fortfarande bor i Hodeidah, säger Frederic Bertrand, Läkare Utan Gränsers landansvarige i Jemen i ett pressmeddelande.

FN beskriver läget som den värsta humanitära krisen i världen. Över två miljoner människor har drivits på flykt och Jemen befinner sig på randen av svält.

Tidigare försök till fredssamtal om det krigshärjade Jemen har misslyckats men i veckan uppmanade USA de stridande parterna att hålla fredssamtal – i Sverige.

– Det stämmer att vi har fått en fråga från FN om vi skulle kunna vara en plats där FN-sändebudet kan samla parterna i den här konflikten, sa Margot Wallström till TT vid Nordiska rådets toppmöte i Oslo.

Samtalen planeras att äga rum under november månad.