
I början av april skrev Somalias president Mohamed Abdullahi Mohamed på en lagändring som skulle förlänga hans makt i ytterligare två år. Beslutet möttes av kraftigt motstånd av oppositionen och under onsdagen utlyste presidenten istället ett nytt presidentval.
Av Linnea Bergqvist 29 april, 2021
Efter den kraftiga kritiken mot beslutet att förlänga sin mandatperiod höll Somalias president Mohamed Abdullahi Mohamed under onsdagen ett tal till nationen.
Under det berömde han bland annat landets politiska ledare, och berättade att han på lördag skulle bege sig till landets parlament för att diskutera möjligheterna att påbörja arbetet inför ett nytt presidentval.
– Som vi flera gånger tidigare har sagt har vi alltid varit redo att utlysa fredliga val i landet när tiden är lämplig, sa han under sitt tal.
Mohamad kom till makten 2017 och i februari 2021 tog hans mandatperiod slut men trots det har han suttit kvar vid makten. Anledningen var att ett nytt val inte hade organiserats, vilket snabbt ledde till motstånd från oppositionen som menade att Mohamad därmed hade misslyckats med en av sina huvuduppgifter som president.
I september 2020 enades presidenten och fem deltstatsledare i landet om att ett indirekt val till parlamentet skulle hållas i december. Enligt avtalet skulle samtliga ledamöter i parlamentets underhus (även kallat folkhuset) utses av klanbaserade folkvalda församlingar medan överhusets ledamöter skulle väljas av delstatsförsamlingarna.
På grund av konflikter mellan regeringen i Mogadishu och flera av delstaterna försenades avtalet vilket i sin tur ledde till att det planerade presidentvalet inte blev av.
Två månader efter att Mohamads mandatperiod hade tagit slut blev läget kritiskt efter att presidenten undertecknade en kontroversiell lag med stöd från parlamentets underhus som skulle förlänga hans mandatperiod med två år. Beslutet blev avvisat av överhuset vilket ledde till ökade politiska spänningar.
Stora delar av oppositionsstyrkorna som tidigare hade varit positionerade på landsbygden begav sig mot landets huvudstad Mogadishu efter att lagändringen offentliggjordes. Det här ledde till att Al-Shabab, en islamistisk rörelse som har varit aktiv i landet sedan 2007, kunde inta minst en stad i landet.
I samband med oppositionens intåg i huvudstaden ökade oron för att strider skulle bryta ut mellan de olika aktörerna vilket ledde till att många boende i staden valde att lämna.
Under helgen eskalerade det spända läget ytterligare när ett dussintals personer från oppositionen hamnade i strider med regeringsstyrkor i vilka minst tre personer dödades.
Oppositionen har intagit ett flertal distrikt i staden och under söndagen hördes skottlossningar i bland annat området runt presidentens residens. I en intervju säger fältherren Abdulkadkir Mohamad Warsame följande:
– Vi kommer inte att lämna honom (presidenten) ifred. Vi kommer inte sluta strida, inte förrän han (presidenten) är död.
Efter helgens strider beslöt därför presidenten att gå ut och meddela att landet nu ska påbörja organiseringen av ett nytt val, och han vädjade till landets deltstatsledare om att återuppta diskussionen kring avtalet som gjordes i september.
– Jag uppmanar härmed alla de som skrev under avtalet den 17 september att omedelbart samlas för brådskande samtal om ett ovillkorligt genomförande av överenskommelsen, sa han under sitt tal.
Toppbild: Mohamed Abdullahi Mohamed
Av Linnea Bergqvist
Hjälp oss skriva mer om Demokrati!
Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.
Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.
Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.