Nyheter om ,

S-ledamöter uthängda i turkiska medier

Socialdemokratiska riksdagsledamöter har hängts ut i turkisk press med namn och bild tillsammans med anklagelser om att stödja terrorism. Nu kräver de att utrikesminister Ann Linde agerar.

– Turkiet ägnar sig åt en medveten påverkansoperation mot Sverige, det säger riksdagsledamoten Anders Österberg (S) som i dag har skickat en officiell fråga till utrikesminister Anne Lindé om huruvida hon avser agera mot Turkiet i frågan.  

Förra veckan hängdes fyra socialdemokratiska ledamöter ut i 17 turkiska dagstidningar med namn och bild. De sägs vilja frige vissa politiska fångar och pekas ut som terrorister, separatister och landsförrädare.

De fyra ledamöterna som hängts ut har undertecknat en motion till riksdagen om kurders rättigheter, som sammanlagt 13 socialdemokratiska ledamöter undertecknat.

De fyra undertecknande som nu hängts ut har rötter i Turkiet. 

– Syftet från de regeringsnära turkiska medierna verkar inte vara i första hand att komma åt de här svenska ledamöterna som hängts ut, utan att via de svenska ledamöterna komma åt oppositionspartiet CHP, säger Anders Österberg.

Stödet för President Erdogans regeringsparti AKP är på nedgång. Oppositionspartiet CHP har också vunnit avgörande borgmästarval förra året i flera av landets största städer, till exempel i politiskt viktiga Istanbul och huvudstaden Ankara, vilket Anders Österberg menar skakat Erdogan och hans AKP parti i grunden. 

Enligt Österberg är det här inte första gången Turkiet riktar vad han kallar för “en påverkansoperation” mot Sverige. För ett par år sedan kartlade turkisk säkerhetstjänst till exempel försvarsminister Peter Hultqvist, Jonas Sjöstedt och flera riksdagsledamöter.

Anders Österberg menar att de artiklar som skrivits om de berörda ledamöterna nu delas flitigt i vissa grupper på sociala medier och att detta rör upp en storm bland en viss del av den turkiska diasporan i Sverige som delar presidenten och regeringspartiets politiska ställning.

I frågan till utrikesministern skriver han:

“Det piskas upp en stämning som gör det svårt för svenska ledamöter att uttala sig om situationen i Turkiet, inte minst i östra delarna av landet där bland annat kurder förnekas rättigheter eller kritik av Turkiets folkrättsvidriga krig i Syrien. Ribban att försvara mänskliga rättigheter blir hela tiden högre.”

Den turkiska regeringen har tidigare gått hårt mot det vänsterinriktade, prokurdiska partiet HDP. Tidigare partiledare sitter fängslade och i maj har flera borgmästare som tillhörde HDP avlägsnats från sina tjänster och fängslats för deras påstådda förbindelser med Kurdistan Workers ‘Party (PKK). Flera demokratiskt valda HDP borgmästare har helt stoppats från att träda i tjänst. 

Genom de svenska ledamöterna utmålas det nu som att även oppositionspartiet CHP har samröre med terrorister och separatister.

– Det är en enorm svartmålning som pågår. Erdogan är desperat, så då tar han till vilka trick som helst, säger Anders Österberg om uthängningen av kollegorna. 

Nu väntar Anders Österberg på ett klargörande från utrikesministern. 

– Jag hoppas att utrikesministern kommer att markera mot Turkiets ambassad.

Bild: Shankar S.