Nyheter om

Oppositionsledare gripen i Etiopien

Under förra veckan greps flera högt uppsatta medlemmar ur OLF (Oromo Liberation Front) och en av dem är fortsatt försvunnen.

– De etiopiska myndigheterna måste sluta arrestera oppositionella och omedelbart berätta var Abdi Regassa befinner sig, samt presentera bevis om han begått något brott. Om inte bör han släppas omedelbart, säger Amnestys Seif Magango i ett uttalande

Abdi Regassa greps den 29:e februari tillsammans med åtta andra OLF-politiker efter att poliser tagit sig in i hans hem och genomsökt det. 

De övriga släpptes senare samma dag, men Abdi Regassa hålls fortfarande frihetsberövad. Amnesty befarar att han riskerar att utsättas för tortyr.

Enligt hans advokat förnekar polisen att de har honom i fångenskap vilket även det oroar människorättsorganisationen 

– Abdi Regassas familj och advokater har under de senaste dygnen frenetiskt sökt igenom polisstationer och häkten i Addis Abeba utan att finna honom, säger Seif Magango Amnestys talesperson för Östafrika. 

OLF har sedan de blev ett legalt politiskt parti kritiserat myndigheterna för att trakassera deras arbete. Den 19:e februari släppte organisationen en lång lista över namn som man menade hölls fängslade. I ett uttalande av organisationens ordförande Dawud Ibssa så kritiserar man regeringen för att använda en taktik som man hoppades skulle vara slut i och med att EPRDF-regeringen upplöstes.

– Om inte detta upphör kan det tända en bran som kommer bli mycket svår att släcka, sa Dawud Ibssa till tidningen Addis Press på telefon.

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.