Nyheter om ,

Ny tvångsutvisning planeras nästa vecka

 I början av nästa vecka väntas en ny grupp afghaner sättas på ett chartrat plan från Köpenhamn till Kabul. Enligt uppgifter till Blankspot förflyttas just nu flera personer till förvaret i skånska Åstorp. Bland dem finns Waseem som hotas till döden av Talibanerna.

I morgon kommer Wassem, som Blankspot tidigare har skrivit om, att förflyttas från Kållered till Åstorp i Skåne. Enligt den information han har fått ska han sättas på ett chartrat flygplan till från Köpenhamn på måndag eller tisdag i nästa vecka.

Waseem kommer förflyttas till Åstorp för utvisning till Kabul

– Jag mår inte bra. Jag känner mig jätteorolig. Det går inte att skicka mig till Afghanistan. Hur kan de tänka att skicka mig till Afghanistan, säger han.

Waseem, har till skillnad från sin mamma och sina syskon, inte beviljats skyddsskäl i Sverige, trots att han hotats till livet av Talibanerna.

Waseems juridiska ombud, Björn Åhlin, anser att det är beklagligt att Sverige väljer att utvisa en ung man med skyddsbehov till Afghanistan.

– De personer som hotar familjen finns i Afghanistan och det finns en klar risk att något kommer att hända med Waseem, att han kommer att bli skadad när han utvisas, säger Björn Åhlin.

Waseem satt i förvaret i Kållered redan vid den tvångsdeportation som genomfördes den 28 mars från Göteborg. Vid det tillfället saknade han resehandlingar och kunde därför inte utvisas.

Denna gången ska däremot gränspolisen ha lyckats få fram alla nödvändiga handlingar för att utvisningen ska kunna verkställas.

Utöver Waseem befinner sig fem utvisningshotade Afghaner på förvaret i Kållered. Alla dessa ska nu flyttas till Åstorp, enligt uppgifter till Blankspot. Hur många som totalt ska utvisas i nästa vecka är ännu inte känt.

Här kan du läsa mer om Waseem:

https://www.blankspot.se/jag-ar-saker-pa-att-talibanerna-hittar-mig/

https://www.blankspot.se/migrationsverket-ignorerade-bevis-om-forfoljelse/

 

Följ gärna vår bevakning av Afghanistan i Facebookgruppen ”Uppdrag: Afghanistan”. Där kan du bidra med egen kunskap till reportagearbetet och följa arbetet bakom kulisserna. Här går du med.

Hjälp oss skriva mer om Migration!

Blankspots journalistik göms inte bakom en betalvägg. Stöd det fortsatta arbetet med att bevaka Migration genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli prenumerant.