Nyheter om , , ,

Norges herrlandslag i fotboll markerade mot bristande mänskliga rättigheter i Qatar

Spelare och ledare i det norska fotbollslandslaget riktade före startsignalen till VM-kvalets första match öppen kritik mot den kommande värdnationen Qatar.

Det norska herrlandslaget i fotboll demonstrerade i samband med veckans inledande VM-kvalmatch mot Gibraltar sitt missnöje med Qatar som värdland för det kommande mästerskapet 2022.

Spelare, ledare och funktionärer bar vid inmarschen och den efterföljande nationalsången en tröja över landslagsstället med texten: “HUMAN RIGHTS – on and off the pitch”.

Budskapet riktade sig också mot det internationella fotbollsförbundet FIFA.

Bakgrunden till händelsen ligger i att emiratet sedan många år tillbaka uppvisat bristande respekt för mänskliga fri- och rättigheter; särskilt i sin hantering av den stora mängd migranter som arbetat med att bygga mästerskapets arenor och den infrastruktur som behövs för att arrangera ett VM.

Sedan 2010 har minst 6500 migrerade arbetare mist livet i anslutning till förberedelserna av turneringen i Qatar, något Blankspot rapporterat om tidigare.

Uppgifter om dödsfallen, likväl som rapporter från bland annat Amnesty pekar på undermåliga levnadsförhållanden, indragna pass och uteblivna löner för arbetarna.

I Norge har debatten om huruvida landet ska bojkotta mästerskapet eller inte varit omfattande.

Till VG säger Norges lagkapten Martin Ödegaard att Ståle Solbakken, landets förbundskapten, låg bakom markeringen, men att hela truppen stod bakom initiativet.

Ett liknande initiativ eller ett överhuvudtaget kritiskt förhållningssätt från svenska landslagets sida är däremot inte att vänta.

Svenska fotbollsförbundet har istället valt att följa en mer kommunikativ snarare än konfrontativ linje, något förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand underströk när han till TT sade att “bojkott är fel väg” och “det är bättre att jobba för att arbetarna ska få det bättre”.

En inställning svenska landslagets förbundskapten Janne Andersson upprepade under en presskonferens.

– Jag tycker ju det är förjävligt att inte kunna gå till jobbet utan att riskera att avlida på olika sätt, samtidigt har då förbundet valt en inriktning där man väljer dialog istället (för bojkott), och då står jag bakom det och tycker att det är rätt.

Janne Andersson lägger därefter till att han själv är just tränare, att spelarna är just spelare och att det är deras sak att i första hand fokusera på det sportsliga, inte det politiska.

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.