Nyheter om , ,

Medborgarjournalist kan dömas till fängelse för coronarapportering från Wuhan

En kinesisk medborgarjournalist som bevakade Wuhans virusutbrott riskerar nu fängelse för att ha kritiserat myndigheterna för mörkläggning.

Polisen i Shanghai arresterade medborgarjournalisten och aktivisten Zhang Zhan den 14 maj 2020 för hennes rapportering från Wuhan om coronavirusets utbrott.

Den före detta advokaten ifrågasatte att coronarestriktionerna inte tog hänsyn till de mänskliga rättigheterna och menade att de tog ifrån människor deras liv i kampen mot viruset.

Hon åtalas nu för att ha spridit desinformation och riskerar upp till fem års fängelse. Zhang har suttit häktad i Shanghai i över sex månader.

Enligt uppgifter hungerstrejkar hon sedan maj månad.

Zhang Zhan åtalas nu för desinformation och för att ”ha sökt debatt och provocerat”. Hennes rapportering från Wuhan skedde när regionen var själva epicentret för coronavirusutbrottet.

Hon uttalade också öppet stöd för visselblåsaren och läkaren Li Wenliangs som i december 2019 varnade för en ny okänd SARS-liknande sjukdom som började spridas. När han varnade sina kollegor och bad dem bära skyddskläder i en privat chatt kontaktades han av myndigheterna. Han avled senare efter att själv ha blivit smittad av en patient och hade då genom sin rapportering hunnit bli världskänd.

Li Wenliang 34-årig oftalmolog vid Wuhan Central Hospital som tidigt varnade för det nya coronaviruset.

Medborgarjournalisten Zhang ifrågasatte tidigt den officiella rapporteringen och undrade om det inte pågick en mörkläggning av spridningen. Hon ville ge en röst till de vanliga medborgarna i Wuhan som inte hade en möjlighet att påverka och som plötsligt befann sig i extrema nödsituationer när de spärrades in under långa nedstängningsperioder och ofta förlorade sina möjligheter till försörjning.

Hon rapporterade också om när andra oberoende journalister arresterades eller om att familjer till de som avlidit av corona trakasserades när de ville ställa ansvariga till svars.

I en insamling som startats för Zhang beskriver de hur farlig den kinesiska regeringen ansåg att hennes rapportering var:

– Att intervjua människor på gatan i Wuhan under coronaepidemin är en handling som myndigheterna ser på med avsky. Vore det inte för internationella nätmedborgare som fortsätter att lyfta Zhans fall skulle det ha varit nedgrävt och glömt för länge sedan, säger en före detta kollega i den insamling som startats på Change.org.

Zhang spred sin journalistik genom WeChat, Twitter och sin Youtube-kanal.

Innan hon rapporterade om coronapandemin hade hon redan engagerat sig i frågor om det politiska systemet och mänskliga rättigheter i Kina.

För detta har Zhang upprepade gånger trakasserats och hotats av myndigheterna enligt organisationen CHRD.

Under 2019 engagerade hon sig i Hong Kong-protesterna genom att kommentera i olika forum och delta i demonstrationer för att ge de protesterande i Hong Kong stöd.

I september förra året kallades hon till polisen i Shanghai och häktades för att ha förstorat konflikten genom att ”söka gräl”.  Hon släpptes för detta i slutet av november 2019. Under tiden som hon var häktad, ska hon enligt uppgift tvingats att genomgå en psykiatrisk undersökning två gånger.

Totalt har 897 ”nätmedborgare” i Kina arresterats för att ha spridit information om coronaviruset eller för att ha sagt sina åsikter om virusspridningen under perioden 1 januari – 26 mars 2020 uppger människorättsorganisationen Chinese Human Rights Defender, CHRD.

Hjälp oss skriva mer om Coronavirus!

Coronapandemin har fört ut oss alla till en outforskad del av kartan och skapat stora utmaningar för demokratin. Vi fokuserar på att berätta om detta.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem för fortsatt bevakning av pandemins effekter på demokratin.