Nyheter om

Kriget i Sudan: Dussintals bebisar dör på barnhem i Khartoum

Den humanitära krisen i Sudan fortsätter att förvärras. Nu larmar personalen på Khartoums barnhem om att dussintals spädbarn har mist livet.

Enligt vad källor på ett av stadens barnhem uppger för Reuters har minst 37 spädbarn dött under de senaste månaderna till följd av undernäring och brist på medicinsk vård. 

Personalen kämpar för att möta behoven hos de överlevande barnen, men överbelastningen är överväldigande.

Dr. Abeer Abdullah berättar för Reuters att hon under krigets första dagar försökte ta hand om hundratals spädbarn när striderna gjorde att stora delar av personalen inte kunde ta sig till jobbet. 

– Barnens gråt ekade i byggnaden samtidigt som kraftig skottlossning skakade omgivningarna.

Sedan kom dödsfallen. Utan tillräckligt med personal för att ta hand om barnen, dog de av allvarlig undernäring och uttorkning

– De behövde matas var tredje timme. Det fanns ingen där, berättar Abdullah, på telefon från barnhemmet, med skrikande spädbarn i bakgrunden. 

De dagliga dödsfallen ökade till två, tre, fyra och fler, enligt Abdullah. 

Minst 50 barn – varav ett par dussin av spädbarn – har dött på barnhemmet sedan kriget bröt ut. 

I landet som helhet har hundratusentals människor tvingats fly sina hem och söka skydd i överfulla läger eller städer som redan kämpar med brist på resurser. Bristen på mat, rent vatten och medicinsk vård har blivit alltmer utbredd. 

Efter larmet har nu 100-tals spädbarn evakuerats från huvudstaden och en del flugits ut ur landet. 

– Att de här otroligt utsatta barnen kunnat flyttas till en säker plats är en ljusglimt i det pågående kriget. Många barn är i fara i Sudan, säger nu Mandeep O’Brien, Unicefs representant i Sudan till TT.

Den 15 april bröt strider ut i Sudans huvudstad Khartoum, mellan Sudans armé och paramilitära gruppen Rapid Support Forces (RSF). Hittills har striderna lett till över 500 döda och över 4000 skadade (siffror från 4 maj). 

Över 13,6 miljoner barn beräknas vara i behov av akut hjälp i det krigshärjade Sudan, enligt Unicef. 

USA och Saudiarabien har försökt medla mellan parterna men en sudansk regeringskälla uppgav i veckanför nyhetsbyråerna att fredsförhandlingarna har pausats.

Toppbild: UNMISS, arkivbild.

[donate]