I nyheterna dominerar berättelserna om hur utländska ambassader evakueras från Sudans huvudstad Khartoum. Men även Sudans medborgaraktivister har mobiliserat för att evakuera civila bort från striderna.
Av Martin Schibbye 24 april, 2023
Gräsrotsorganisationerna ”Resistance committees”, eller motståndskommittéer, som spelade en viktig roll i mobiliseringen av allmänheten i Sudan under den sudanesiska revolutionen 2018-2019 är nu aktiva med evakueringar av civila.
Dessa grupper som tidigare har organiserat protestaktioner distribuerar nu information och hjälper till att skydda civila från attacker.
– Varje lokal kommitté gjorde direkt när krisen bröt ut en genomgång av fungerande sjukhus. Även sjukhus som inte fungerade före kriget, fick vi att fungera genom att föra dit läkare, bränsle och [få dem att ha] elektricitet”, berättar Ahmed Ismat, talespersonen för en av grupperna från södra Khartoum för Al Jazeera.
Sedan maktkamp mellan armén och paramilitära Rapid Support Forces (RSF) bröt ut den 15 april har minst 413 personer dödats, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).
Våldet har fått hjälporganisationer att stoppa sina insatser, men motståndskommittéerna har arbetat för att fylla tomrummet genom att mobilisera informella nätverk som en gång användes för att organisera anti-regeringsprotester.
Utöver medicinsk vård har de koordinerat evakueringar för belägrade civila och spridit anti-krigsbudskap.
Ett antal WhatsApp-grupper – samt hashtaggen #NotoWar och publicerar uppdaterad information om vilka vägar och sidogator som är säkra att fly via – undan sammandrabbningarna.
Under de första dagarna av konflikten informerade grupperna familjer att ge sig söderut till Gezira-staten, ett område som är relativt avlägset från de pågående sammandrabbningarna. Senare varnade motståndskommittéer från staden Madani människor att inte resa längs Khartoum-Madani-vägen efter att sammandrabbningar plötsligt brutit ut där.
– Grannskapsmotståndskommittéer har dessa samordningsmekanismer som de använder för att samarbeta med varandra, vilket gör att de kan utbyta information och hålla vårt sociala skyddsnätverk vid liv för att stödja civila, säger Hamid Murtada, en sudanesisk analytiker och medlem i en motståndskommitté, till Al Jazeera från sitt hem i Khartoum.
Murtada betonar i intervjun att aktivisterna har uppmanat medborgarna och kommittéerna att inte ta ställning för varken RSF eller armén.
– Grannskapsmotståndskommittéer kan spela en stor roll för att se till att … arméns och RSF: s berättelser … inte leder till att samhällen blir delade, säger Murtada till Al-Jazeera.
Motståndskommittéer har istället spraymålat anti-krig budskap på hus och byggnader samtidigt som de uppmanar jämnåriga att ansluta sig till det humanitära arbetet – inte striden.
Ansträngningar har ökat deras stöd bland befolkningen enligt analytiker.
– Motståndskommittéerna upprätthåller sin legitimitet eftersom de gör något annorlunda än de politiska eliterna i det här landet och det är att erbjuda service. De har alltid centrerat allt sitt politiska arbete runt service och de gör det mycket mer nu under kriget, säger Kholood Khair, grundare och direktör för Confluence Advisory, en tankesmedja i Khartoum.
Men kommittéerna har också stött på hinder från de sudanesiska myndigheterna, som har fängslat flera av deras ledare.
Trots hjältemodiga insatser under krigets första dagar förklarar Khair att motståndskommittéerna fått lite stöd från partierna i den övergångsregering som fanns på plats innan militärkuppen i oktober 2021. Även det internationella samfundet vänder sig hellre till landets politiska elit och generaler.
– De hittar på ursäkter för att inte hantera [motståndskommittéerna] … eftersom de inte gör några ansträngningar att förstå dem. De förstår bara militärer där det finns människor i ledningen med människor under dem, säger Khair till Al Jazeera.