Nyheter om ,

Imorgon tvångsutvisas kristna Hakim till Afghanistan

Hakim har just fyllt 20 år och har varit i Sverige i ganska exakt två år. I morgon tisdag ska han skickas tillbaka till Afghanistan. – De säger att jag ska prova att bo i en by, eftersom Kabul inte är säkert. Men hur ska jag kunna provbo om de dödar mig?

I morgon lyfter ett plan från Landvetter med 15 unga afghanska män. Tolv av dem befinner sig på Migrationsverkets förvar i Kållered i Mölndal. Förvar är enligt utlänningslagen en låst institution där flyktingar kan placeras inför en tvångsutvisning.

Hakim är precis som majoriteten av de afghanska unga flyktingarna hazar. Han och hela hans familj tvingades bort från den by de bodde i efter att Hakim blev kär i sin kusin.

Han hotades med stening om inte hela familjen gav sig av, och de flydde – som många andra – till Iran.

Idag är det fullt i alla besöksrum i förvaret. De afghanska killarna får besök av de familjer de bott hos och de kompisar de har fått under sin tid i Sverige.

Hakim ville också få träffa en kompis men det var fullbokat när han bad om tid. Till sist får jag träffa honom i ett mötesrum. Vi sitter på var sin sida av ett kontorsbord. Hakim insisterar på att jag ska sitta i den stol som ser bekvämast ut.

Hakim är välklädd och har en modern frisyr med lång lugg. Han ber hela tiden om ursäkt för sin – goda – svenska.

Han berättar att han hade det bra i Iran där han arbetade som murare. Han var nöjd med livet, men en dag greps han av polisen som ville skicka honom till Syrien för att kriga. De sa till honom att han skulle få uppehållstillstånd om han stred för Iran i fem år.

Då flydde han till Turkiet och vidare med en liten båt över till Grekland och sedan upp genom Europa till Sverige.

Han sökte asyl i Malmö och hamnade sedan på Öland där han bodde på flyktingförläggningen i nio månader. Sedan flyttades han till Boden. På Öland fanns ingenting annat att göra än att titta på film, men i Boden började han gå på språkcafé, bibliotek och vuxenskolan och lärde sig svenska.

– Allt var bra i Boden men jag fick negativt besked 29 dagar efter att jag intervjuats. Det var en person från migrationsverket som ringde mig, min jurist hörde aldrig av sig.

Juristen hjälpte honom ändå att överklaga till migrationsdomstolen men när han sedan ville byta jurist fick han nej och överklagade då på egen hand till migrationsöverdomstolen.

Han fick nej i alla instanser.



På förvaret finns just nu 60 män, inga kvinnor och inga familjer. En del av männen har bott många månader i förvaret, men de afghanska unga männen bara har varit här en kortare tid.

Det är lugnt i uppehållsrummen där teveapparaterna står på, ute på rastgården tränar några killar boxning. Men avvisningen påverkar alla som bor på förvaret. Risken finns att någon av de afghanska ungdomarna vill skada sig i desperation och därför får männen inte ut sina rakhyvlar och nagelsaxar som hålls inlåsta av säkerhetsskäl.

Imorgon kommer polisen och tar över ansvaret för de afghanska männen från migrationsverkets personal.

Under morgondagen får ingen av de intagna ta emot några besök. Men utanför kommer det att stå många människor och försöka stoppa bussen från att köra de tolv flyktingarna till det väntande planet på Landvetter.

Trots avvisningen har Hakim inte tappat modet. Han säger att han vet att Jesus Kristus kommer att vara med honom i morgon och under resan till Kabul via Österrike där fler afghanska flyktingar ska kliva ombord.

Han kom i kontakt med kyrkan i Boden, blev frälst och lät sig döpas.

Det är viktigt för Hakim att ingen i Afghanistan får veta att han har konverterat och därför ber han oss att inte skriva ut hans efternamn.

– Jag vet inte var min familj finns, jag vet inte var jag ska bo, och jag har inga pengar så att jag kan fly från Afghanistan igen, säger Hakim. Det känns som att jag har levt en dröm här i Sverige. Men drömmen tog slut.

Personen på bilden är inte personen i artikeln. 

Hjälp oss skriva mer om Migration!

Blankspots journalistik göms inte bakom en betalvägg. Stöd det fortsatta arbetet med att bevaka Migration genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli prenumerant.