Blankspot om

Hur återfår medierna förtroendet?

Blankspot fyller två år och firar det med eventet “Medborgare, medieborgarna och demokratin”, på Scalateatern i Stockholm den 9 maj. Välkommen till en spännande och viktig heldag om journalistikens och demokratins framtid. Frågan om hur medier bör jobba för att återfå förtroendet har varit extra aktuellt under det senaste året med Trumps direkta angrepp mot […]

Blankspot fyller två år och firar det med eventet “Medborgare, medieborgarna och demokratin”, på Scalateatern i Stockholm den 9 maj. Välkommen till en spännande och viktig heldag om journalistikens och demokratins framtid.

Frågan om hur medier bör jobba för att återfå förtroendet har varit extra aktuellt under det senaste året med Trumps direkta angrepp mot medier. När misstron mot de traditionella medierna växer måste medierna bli ännu bättre på att förklara vad de gör och varför. Både TU och Utgivarna har initierat två olika kampanjer som bidrar till att förklara mer av hur journalistik görs. Vi får veta mer om dessa båda kampanjer i två enskilda samtal mellan Nils Resare, redaktör på Blankspot, Jeanette Gustafsdotter, TU och Sofia Wadensjö-Karén, Utgivarna.

Nils Resare

Redaktör Blankspot

Nils har arbetat med utrikesjournalistik sedan början av 1990-talet och har gjort ett antal uppmärksammade avslöjanden, bland annat om korruption i samband med svensk vapenexport och i svenska biståndsinsatser. Nils är också grundare av organisationen Eye on Corruption vars nätverk av de främsta grävande journalisterna i världen är kopplade till Blankspot.

Jeanette Gustafsdotter

VD, TU

Jeanette Gustafsdotter samtalar med Nils Resare om TUs kampanj, om vilka reaktioner de fått hittills och om vad man hoppas att uppnå med de olika delarna i kampanjen. Läs mer: TUs kampanj om medier och trovärdighet. 

Sofia Wadensjö-Karén

Chefredaktör Tidningen Vi

Här får vi höra Nils Resare samtala med Sofia Wadensjö Karén om hur hon i våras i sin roll som Utgivar-ordförande genomdrev, en mer transparent märkning av artiklar när de publiceras digitalt.

Sedan måste vi förstås med Sofia på plats få höra något om vad som ligger bakom framgångarna för Tidningen Vi.

Sofia är sedan några år tillbaka chefredaktör på Tidningen Vi tillika vd på Vi Media AB. Hon är även styrelseordförande för samarbetsorganisationen Utgivarna samt ledamot i styrelsen för Sveriges Tidskrifter. Innan hon kom till Vi Media var hon featurechef på Aftonbladet.

Läs mer om programmet här.

Anmälan:

Eventet sker på Scalateatern i centrala Stockholm, 5 minuters promenad från centralstationen.

För anmälan och mer information om talarna besök eventsidan. OBS! Du som prenumererar på Blankspot får 50 % rabatt på biljettpriset, rabattkod finns i mail som skickats ut i dagarna.