Blankspot om ,

Här hördes och syntes vi under veckan som gick

Veckans intervjuer med Brit Stakston och Martin Schibbye om journalistik, sociala medier och hur man pratar med barn i konflikter.

I tisdags analyserade Brit Stakston hur man försöker runda censuren i Ryssland genom olika digitala aktioner samt den omtalade händelsen med redaktören som under sändning i rysk statlig tv håller upp en skylt med att stoppa kriget. Hör en längre intervju i P1 morgon i Sveriges radio eller se en kortare intervju i Efter fem i TV 4.

Brit Stakston medverkade den 17 mars ett panelsamtal om desinformation och demokrati under Postkodlotteriets årliga utdelning i veckan. Samtalet som börjar efter 47 minuter kretsade runt den akuta situationen i Ukraina men också en intervju med Maria Ressa (börjar efter 32 minuter) som fick Nobels fredspris 2021. Temat för intervjun var fakta, sanning och tillit samt att samtala om press- och yttrandefrihet under hot och betydelsen av ett starkt civilsamhälle för att upprätthålla yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Övriga paneldeltagare är Sara Scheller, Raoul Wallenberg Academy och Anders Pettersson, Civil Right Defenders.

Martin Schibbye samtalade i veckan med Matilda Westman i en livesändning på Akademibokhandelns instagramkonto om hur man kan prata med barn om konflikter och krig utan att öka på oron. Martin medverkar i boken Så funkar krig och konflikter av Niki Walker.

Veckan avslutades med att Brit Stakston diskuterade Arnold Scwharzeneggers omtalade video där han vädjar till det ryska folket om att inte tro på rysk propaganda. Hon medverkade i SVTs Morgonstudion, 2:20 in i sändningen och senare även i Efter fem.