Nyheter om , ,

Har Gambias Yahya Jammeh avgått?

Gambias förre president har gett upp makten i landet. Det meddelade ikväll ett twitterkonto som sägs tillhöra den nya presidenten Adama Barrow. Men på koalitionens presskonferens var beskedet ett annat. –  De säger att den person som twittrar i egenskap av Barrow är falsk. “Han skulle aldrig sköta sin kommunikation i detta läge via Twitter.” Men statsöverhuvudena […]

16105619_726556494167870_4213713745273062082_n

Gambias förre president har gett upp makten i landet. Det meddelade ikväll ett twitterkonto som sägs tillhöra den nya presidenten Adama Barrow. Men på koalitionens presskonferens var beskedet ett annat.

–  De säger att den person som twittrar i egenskap av Barrow är falsk. “Han skulle aldrig sköta sin kommunikation i detta läge via Twitter.” Men statsöverhuvudena från Guinea och Mauretanien är kvar och det skulle de inte vara om det inte skedde framsteg, rapporterar Anna Roxvall på plats i Banjul.

Under fredagen har Gambias försvarsminister Ousmane Badlie svurit trohet till den nya presidenten.

Yahya Jammeh vägrade att avgå efter att förlorat valet den 1 december i fjol. Ett besked som kastade in Gambia i en politisk kris och fick 45 000 människor att fly i rädsla för stridigheter.

Under de förhandlingar som nu pågår kring Jammehs avgång vill enligt Al Jazeeras Nicolas Hague, som intervjuat Barrow, den före detta presidenten få amnesti för eventuella brott under sina 22 år vid makten och stanna i landet.

Krav som tillbakavisats som oacceptabla.

Den avgående presidenten Yahya Jammeh är känd för att hålla nattliga tal och fler besked är troligtvis att vänta under natten.

Texten uppdateras. 

 

Foto: Johan Persson

**

Relaterat: Fortsatt spänt vid Gambias gräns

Relaterat: Gambias nya president vädjar till arméns lojalitet

Relaterat: Flyktingström från Gambia

Relaterat: Blankspots utsända nekas inresa i Gambia. 

**

Uppskattar du vår journalistik?  Stöd Blankspot så att vi kan fortsätta att rapportera. För att stödja just denna rapportering swisha till 123 554 35 41. Då får du också tillgång till reportagets Facebookgrupp “Uppdrag: Gambia” och kan följa teamet bakom kulisserna och bidra med kunskap och frågor.

 

Läs : tidigare reportage av Anna Roxvall och Johan Persson för Blankspot från Burundi: Skymning över Bujumbura

och ”Bujumbura Baby”

Titta: livesändning: Är Burundi på väg mot inbördeskrig?

Lyssna: Skymning över Bujumbura – som podd.

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.