Nyheter om , , ,

Fortsatt spänt vid Gambias gräns

Adama Barrow har svurits in som ny president i Gambia, men läget i landet är fortsatt spänt. Vid gränsen har militär från Senegal samlats och president Yahya Jammeh vägrar att lämna sin post. Blankspots utsända, Anna Roxvall och Johan Persson, rapporterar från en bil på väg till en senegalesisk militärförläggning vid gränsen till Gambia. Vad händer […]

Adama Barrow har svurits in som ny president i Gambia, men läget i landet är fortsatt spänt. Vid gränsen har militär från Senegal samlats och president Yahya Jammeh vägrar att lämna sin post. Blankspots utsända, Anna Roxvall och Johan Persson, rapporterar från en bil på väg till en senegalesisk militärförläggning vid gränsen till Gambia.

Vad händer där ni är nu?

– Det har blivit mörkt nu, men innan skymningen föll, såg vi utanför staden Kaolack en lång rad stridsvagnar som stod redo att flyttas söderut. Inne i staden mötte vi fler. Det var uppenbart att Senegal gjorde sig redo, säger Anna Roxvall på telefon på väg med bil längs med gränsen.

Kan ni bekräfta att Senegals militär gått in i Gambia?

– Nej, vi har inte sett det med våra egna ögon, och det har heller ingen som vi har varit i kontakt med. De militärfordon vi sett har alla varit kvar i Senegal.

Vad tror folk kommer att hända härnäst?

– Alla vi pratar med är övertygade om att Jammeh ryker, sedan undrar folk var han är just nu och om det kommer att gå fort eller inte. En del tror att han kommer att ge sig av innan armén når fram, andra att han stannar kvar. Många är oroliga för att det ska bli stridigheter, men är samtidigt glada för att det nu sker ett maktskifte.

Vad sker om det blir ett maktskifte och Jammeh avgår?

– Även om armén deklarerat att man inte tänker slå tillbaka en invasion, tror många att de trupper som eventuellt går in blir kvar länge. Det handlar inte bara om att ersätta en person utan det är ett 22 år långt styre som då faller. Den regim som Jammeh byggt upp har varit helt centrerad kring honom och nu måste hela strukturen, inklusive armén reformeras och den processen kommer man behöva hjälpa med att försvara.

Hur är stämningen bland de ni möter?

– Det är en skräckblandad förtjusning, folk som flytt de senaste dagarna är rädda, men ända hoppfulla. Många gläds över att omvärlden verkar hålla vad de lovat och alla radiostationer sänder nyheter dygnet runt här i Senegal. I huset där vi bodde i går hade man idag på storbild sett när Adama Barrow svors in som Gambias president. Chauffören vi reser med sjöng med i nationalsången och många är glada över att det nu finns en president, som de flesta erkänner, på plats.

 

 

**

Uppskattar du vår journalistik?  Stöd Blankspot så att vi kan fortsätta att rapportera. För att stödja just denna rapportering swisha till 123 554 35 41. Då får du också tillgång till reportagets Facebookgrupp Uppdrag Gambia. Då kan du följa teamet bakom kulisserna och bidra med kunskap och frågor.

**

Relaterat: Gambias nya president vädjar till arméns lojalitet

Relaterat: Flyktingström från Gambia

Relaterat: Blankspots utsända nekas inresa i Gambia. 

Läs : tidigare reportage av Anna Roxvall och Johan Persson för Blankspot från Burundi: Skymning över Bujumbura

och ”Bujumbura Baby”

Titta: livesändning: Är Burundi på väg mot inbördeskrig?

Lyssna: Skymning över Bujumbura – som podd.

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.