
Nyheter om Adama Barrow, Demokrati, Gambia, Västafrika, Yahya Jammeh
Flyktingström från Gambia
Vid midnatt går Gambias president Yahya Jammehs mandat ut, men han vägrar fortfarande att avgå. Undantagstillstånd har utlysts och det rapporteras att senegalesiska trupper börjat röra sig mot den södra gränsen. Under dagen har gambiska flyktingar strömmat över gränsen till Senegal. Det är stökigt. Bilar, hästkärror och bussar köar för att ta sig in i den lilla senegalesiska […]
Av Anna Roxvall 18 januari, 2017
Vid midnatt går Gambias president Yahya Jammehs mandat ut, men han vägrar fortfarande att avgå. Undantagstillstånd har utlysts och det rapporteras att senegalesiska trupper börjat röra sig mot den södra gränsen. Under dagen har gambiska flyktingar strömmat över gränsen till Senegal.
Det är stökigt. Bilar, hästkärror och bussar köar för att ta sig in i den lilla senegalesiska staden Karang. Frivilliga från Röda korset går runt bland de nyanlända för att försöka reda ut vilka som behöver hjälp. När båten från Gambias huvudstad Banjul lägger till strömmar ännu fler in till fots, med rullväskor, säckar och skottkärror. En av dem är Aboubakar, som eskorterar sin systerdotter.
– Min mor, min fru och våra fem barn är redan här i Karang. Igår tog jag 14 personer över gränsen, jag har hyrt en lägenhet i närheten, säger han.
Själv tänker Aboubakar åka tillbaka hem igen, till Serekunda utanför Banjul, för att vaka över huset. Men han förnekar inte att han är nervös.
– Det kändes bäst att ta ut barnen och kvinnorna ur staden. Jammeh är en maktgalen man som backas upp av män med vapen, det här kan bli tufft, säger han.
Hårt tryck på den lilla senegalesiska staden Karang.
Vid midnatt idag, efter 22 år vid makten, går president Yahya Jammehs mandat ut. Han förlorade valet 1 december och erkände till en början resultatet, men ändrade sig sedan. Nu är situationen mycket spänd. Vinnaren, Adama Barrow, skulle sväras in i Banjul imorgon, men han är kvar i Senegals huvudstad Dakar och planerna förefaller ha lagts på is. ECOWAS, Västafrikas motsvarighet till EU, har hotat med att avsätta Jammeh militärt om han inte avgår frivilligt.
Sedan i går seglar dessutom ett nigerianskt stridfartyg utanför den gambiska kusten och nu under eftermiddagen kom rapporter från bland andra Reuters om att senegalesisk militär börjat röra sig mot gränsstäderna Diouloulou och Ziguinchor, längre söderut.
Det är oklart hur många som har flytt Gambia de senaste dagarna. Många har släkt och vänner i Senegal som de kan bo hos, och registreras kanske inte som flyktingar. Borgmästaren i Karang uppger att över 2 800 gambier hade registrerats i staden för ett par dagar sedan, men han tror att siffran har stigit rejält sedan dess.
24-åriga Huray Jalo från Serekunda är en av dem som nu flytt till grannlandet.
I ett hus som ännu inte byggts klart, i utkanten av staden, har den lokala fotbollsklubben inkvarterat 150 personer som inte har någon annanstans att ta vägen. 24-åriga Huray Jalo från Serekunda är en av dem. Hon kom hit under gårdagen med sin man och deras två döttrar.
– De senaste dagarna har det varit helt galet med massor av rykten och hotfulla uttalanden på tv:n. Alla runtomkring oss började fly, vi var så många som gav oss av att det var svårt att hitta någon som ville köra oss, berättar hon.
Väl på färjan från Banjul till Karang var det också mycket trångt.
– Men du vet, jag har två döttrar, en fyraåring och en tremånaders, vi var tvungna att ge oss av med dem innan… ja, innan det blir krig.
Det är bara ett par timmar kvar innan Jammehs mandat går ut. Eftermiddagshettan är på väg att avta och snart kommer husets invånare sitta som klistrade vid radioapparater och smarta mobiltelefoner.
Men inte Huray Jalo. Hon tänker gå och lägga sig och försöka sova istället, säger hon.
– Jag vill inte bevittna eländet.
Text: Anna Roxvall Foto: Johan Persson
**
Uppskattar du vår journalistik? Stöd Blankspot så att vi kan fortsätta att rapportera. För att stödja just denna rapportering swisha till 123 554 35 41. Då får du också tillgång till reportagets Facebookgrupp Uppdrag Gambia. Då kan du följa teamet bakom kulisserna och bidra med kunskap och frågor.
**
Relaterat: Blankspots utsända nekas inresa i Gambia.
Läs : tidigare reportage av Anna Roxvall och Johan Persson för Blankspot från Burundi: Skymning över Bujumbura
och ”Bujumbura Baby”
Titta: livesändning: Är Burundi på väg mot inbördeskrig?
Lyssna: Skymning över Bujumbura – som podd.
Av Anna Roxvall
Hjälp oss skriva mer om Demokrati!
Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.
Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.
Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.