Nyheter om

Fler officiella språk införs för att minska motsättningar

Efter en tid av oroligheter har nu den etiopiska regeringen beslutat sig för att ge ytterligare fyra språk officiell status i landet.

Afan Oromo, det vanligaste språket i landet kommer nu tillsammans med afar, somali och tigrinja att förklaras som officiella språk.

Den nya språkpolicyn är ett led i premiärminister Abiy Ahmeds reformagenda. En före detta politiska fånge Befeqadu Z. Hailu, som numera arbetar för ”The Centre for Advancement of Rights and Democracy in Ethiopia” välkomnar beslutet.

– Att införa flera officiella arbetsspråk är välkommet. Men det borde skett för länge sedan, säger han till sajten Quartz.

Enligt en undersökning talar 34,4 procent av befolkningen afan oromo medan de somali- och tigrinjatalande uppgår till 6 procent.

– Amhariska har spelat en stor roll för att alla etiopier ska kunna kommunicera med varandra men för att bygga ett samhälle som är välintegrerat både politiskt och ekonomiskt är flera officiella arbetsspråk ett viktigt steg, säger premirminister Abiy Ahmed i ett uttalande.

Den tidigare terrorstämplade gruppen OLF, Oromo Liberation Front som nu ställer upp i det kommande valet har länge krävt att afan oromo ska ges samma status som amhariskan, men de är i ett uttalande skeptiska till om reformen kommer att implementeras.

– Vi tvivlar på att denna nya policy blir verklighet och ställer oss frågande till hur det rent praktiskt ska gå till.

Bild: Rod Waddington.

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.