Analys om

Fällande dom mot Gyllene Gryning – men hjälper det?

I veckan har ett högerextremt parti i Grekland klassats som en kriminell organisation. Samtidigt har både Twitch och Facebook skärpt jakten på högerextremistiskt innehåll. Men hjälper det?

Det högerextrema partiet Gyllene gryning i Grekland har av en domstol klassats som en kriminell organisation. Flera medlemmar i partiet som grundades på 1980-talet har i veckan dömts för våldsdåd mot migranter och mord på en grekisk artist i september 2013.

Domen kom efter en fem år lång rättegången bestående av 454 utfrågningar och är den mest uppmärksammade i modern grekisk historia. Totalt har 68 partimedlemmar, inklusive partiledaren Nikos Michaloliakos, åtalats.

Den sistnämnde dömdes till 13 års fängelse.

– Det är den största rättegången mot nynazister i EU sedan andra världskriget och en seger för mänskligheten, säger Epaminondas Farmakis, grundare av människorättsorganisationen Human Rights 360.

Partiet har sedan 1980-talet kopplats samman med en mängd mycket våldsamma och hatiska attacker mot bland annat migranter och den antifascistiska 31-åriga rapparen Pavlos Fyssas som mördades av en anhängare till Gyllene gryning.

Mordet skedde 2013 då partiet var invalt i Greklands parlament. När partiet var som störst var det tredje största parti och de satt i regeringen under åren 2012-2019.

Mellan 2015 och 2017 var Gyllene gryning dessutom en del av det paneuropeiska partiet The Alliance for Peace and Freedom.  Ett parti där svensken Stefan Jacobsson, tidigare partiledare för nazistiska Svenskarnas parti var generalsekreterare, enligt tidningen Expo.

Domslutet kan ses som en historisk seger mot högerextremism i Europa och kanske kommer fler organisationer göra som Grekland för att sätta stopp för rasistiska och nynazistiska organisationer.

Men oron finns för att det inte alls tystar de här organisationernas arbete.

Blankspot har tidigare skrivit om hur högerextremismen växer och hur effektivt de använder nätet för sin tillväxt. Även Säpo lyfter fram internet som en arena för att stärka, rekrytera, mobilisera och inspirera varandra och för att kunna sprida propaganda. Det är rörelser som alltid använt sig av ny teknik tidigt och på nätet har de kapat plattformar som Discord, 4chan och Reddit för att sprida propaganda och våldsbejakande extremism.

Nyligen har såväl Twitch som Facebook förstärkt sitt arbete just i relation till kampen mot högerextremismen.

Strömningstjänsten Twitch har i sina användningsvillkor skärpt och tydliggjort sina förbud mot att sprida innehåll och propaganda som skildrar, förhärligar, uppmuntrar eller stöder terrorism eller våldsbejakande extremism.

Detta är ett led för att stoppa en oroande utveckling på plattformen och möjliggör att de kan stänga av användare. Attacken i tyska Halle sågs av 2 200 personer när gärningsmannen sände live via Twitch.

Även Facebook har i veckan uppdaterat sina villkor och aviserat att de kommer vara ännu mer vaksamma mot spridningen av högerextremt innehåll. Redan i somras aviserade de att 250 högerextrema grupper tagits bort samt 22,5 miljoner innehållsdelar av hotfull karaktär under det andra kvartalet av året.

Veckans förändring innebär än tydligare instruktioner om att innehåll som förnekar eller förvränger historien om Förintelsen kommer att tas bort. Bakgrunden till att detta sker uppges av  Facebook bero på den ökning de ser av antisemitismen globalt och den alarmerande nivån av allt större okunnighet om förintelsen, särskilt bland ungdomar.

Från och med senare i år kommer Facebook att peka vidare användare till platser med trovärdig information om Förintelsen.

Facebook har haft stora problem under året med hur de kapats av olika högerytterkantsrörelser. Rörelser som planerar attacker, rekryterar och koordinerar aktiviteter via evenemangsfunktionen. Demonstrationerna i Charlottesville som slutade med en kvinnas död startade som ett Facebookevent.  

Frågan är förstås om detta hjälper när kreativiteten är så stor bland dessa rörelser.

Med tanke på hur snabbfotade de är lär det dyka upp nya kodord, nyckelbegrepp eller företeelser som dessa rörelser kan samlas kring och sprida.

Bild: Jove (Gyllene-gryning graffiti i Aten).

Läs mer:

Facebook: Removing Holocaust Denial Content

Balkan Insights: Neo-Nazi Guilty Verdicts in Greece Hailed as Victory for Democracy

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.