
Analys om Digitalisering, Uganda
Facebook stängs ner av regeringen när Uganda går till val
Idag går Uganda till val under pågående pandemi. Här har nu sociala medier och alla plattformar med chattfunktion stängts av som en motåtgärd till sociala medieföretagens nedtagning av information med hänvisning till att falsk information spridits av regeringen.
Av Brit Stakston 14 januari, 2021
Valet i Uganda har föregåtts av våldsamma protester. Huvudkandidaterna i dagens presidentval är den sedan 25 år sittande presidenten Yoweri Museveni, tidigare gerillaledare och musikern Bobi Wine.
Många av oppositionspolitikerna har gripits under sitt kampanjande med hänvisningar till coronarestriktioner och ett tiotal oppositionsanhängare har dödats.
Ugandas kommunikationsmyndighet har nu beordrat samtliga telekomföretag att ”omedelbart avbryta all åtkomst och användning av sociala medier och andra meddelandetjänster” enligt Reuters. Blockaden innefattar Facebook, Twitter, WhatsApp, Signal och Viber.
Uganda har 45 miljoner invånare varav 26 miljoner är mobilanvändare (60%). 10 miljoner (24%) har tillgång till internet och 2.5 miljoner (5.6%) är aktiva sociala medieanvändare.
Sociala medier har använts flitigt av båda sidor för att kampanja inför dagens val och är effektiva kommunikationsverktyg för att sprida information till fler i realtid.
Facebook valde för några dagar sedan att stänga ner ytterligare några av regeringens konton efter att de spridit falsk information och för att de använt sig av duplicerade konton för att få större synlighet för sina perspektiv.
Facebooks kommunikationschef för Afrika söder om Sahara Anim-Addo Madden skriver i ett mejl till Gadgets Africa om vilka åtgärder Facebook tagit och varför.
“Den här månaden har vi tagit bort ett nätverk av konton och sidor i Uganda som ägnat sig åt ett koordinerat icke-autentiskt beteende (CIB, Coordinated Inauthentic Behavior) för att påverka den offentliga debatten inför valet. De använde falska och duplicerade konton för att hantera sidor, kommentera andras innehåll, utge sig för att vara användare, dela inlägg i grupper för att göra dem mer populära än de var.”
Madden adderade också att några av dessa konton också var länkade till ministeriet för information och kommunikation i Uganda.
En av dem vars Facebookkonto tagits ner är Musevenis pressekreterare Don Wanyama. Han kommenterade och fördömde nedstängningen på twitter och menade att techjättarna springer oppositionens intressen och taggade inlägget ”techkolonialisering”.
Även Ugandas regering har kommenterat på twitter och markerat mot techjättarnas inblandning i valet genom att lägga ut en kommentar från president Museveni.
Enligt uppgift, till nyhetsbyrån Reuter, har regeringen efter techbolagens agerande gjort det tydligt för chefer hos Ugandas telekomsektor att förbudet för sociala medier sker som en vedergällning mot att Facebook blockerat statliga konton.
Detta är åtgärder gentemot ytterligare en politisk ledare som nu analyseras i ljuset av hur techbolagen agerat gentemot Donald Trump efter stormningen mot Kapitolium.
Även dessa åtgärder har väckt frågan om yttrandefrihet vilket Blankspot skrivit om.
Argumentet som återkommande förekommer i det fallet är att techbolagen ytterst är privata företag som, trots sin dominerande roll, kan sätta upp vilka regler de vill för den marknadsplats de erbjuder användarna.
Exemplet med Uganda tar saker till en annan nivå dels för att staten i en slags hämndaktion agerar mot nätjättarna dels beordrar nedstängning av samtliga plattformar där invånare kan samtala i ett så ytterst demokratiskt viktig läge samt befinner sig i en allvarlig folkhälsosituation.
Yttrandefrihet handlar om statens relation till individen och kan som i det här fallet som är initierat av regeringen, ses som grova brott mot de ugandiska medborgarnas möjlighet att utöva sin yttrandefrihet.
Och det under ett val i en pågående pandemi med de utmaningar det innebär för att förhindra smitta och där risken för våld är stor så är vikten av tillgång till snabb information i realtid livsnödvändig.
Lästips:
CNN: intervju med sittande presidenten Yoweri Museveni
SVT: intervju med oppositionskandidaten Bobi Wine
Foto: Montage av de båda huvudkandidaternas twitterbilder.