Nyheter om

Experten efter attacken i Dagestan: Fokuset på Ukraina leder till missar hos rysk underättelsetjänst

Den senaste attacken mot kyrkor och synagogor i norra Kaukasien är endast en i mängden av hatbrott mot religiösa minoriteter i regionen. Blankspot har talat med experten Harold Chambers.

Vid helgens attacker dog minst 20 personer från de judiska och kristna samfunden i städerna Machatjkala och Darbent i den ryska provinsen Dagestan.

Bland annat ska en 66-årig ortodox präst dödats genom att förövarna skar halsen av honom.

Ingen grupp har ännu tagit på sig dådet.

I de både etniskt, språkligt och kulturellt diversifierade bergstrakterna har judar bott sedan 400-talet. Likaså har den kristna närvaron en lång historia. Dagestan, där attackerna skedde under midsommarhelgen, saknar majoritetskultur bland de 31 etniciteter som delar ytan. Bland dessa finns fjorton officiella språk.

Den konflikttyngda regionen har, krigen till trots, ofta setts som ett positivt exempel på samlevnad mellan minoriteter. Men de senaste decenniernas utveckling har också lett till en ökad radikalisering med följande destabilisering av regionen.

Statsvetaren Harold Chambers vid Indiana University, som under flera år följt utvecklingen, säger till Blankspot att den ryska säkerhetspolisens metoder varit bidragande till radikaliseringen.

– Säkerhetstjänsternas långvariga och hårdhänta metoder, särskilt riktade mot unga män och de som tros vara religiösa extremister, sammanfaller med att en religiös generation blivit vuxna. Tillsammans har detta drivit ungdomar mot radikalisering. Under de senaste åren har ännu hårdare repression drivit samhället ytterligare in i digitala utrymmen som en följd av förhindrandet av offentliga uttryck, vilket har ökat möjligheterna för radikalisering, säger Harold Chambers.

Han menar också att kriget i Ukraina har gjort att det sedan 2022 skett ett stort inflöde av vapen till norra Kaukasien.

– Kriget har väsentligt förändrat hotbilden på två sätt. För det första har Rysslands brist på kontroll översvämmat södra Ryssland och norra Kaukasus med vapen, som verkar ha använts i dessa attacker. För det andra har kriget lett till en förstärkning av repressionen, som sagt, och distraherat säkerhetstjänsterna från ett växande militant hot, då de istället fokuserar på hotet från ukrainska agenter och anhängare.

Harold Chambers menar också att ett allt slutnare Ryssland gjort att ryska underrättelsetjänsten blivit mindre effektiv.

– För en lokal grupp som den som utförde denna attack är utländska underrättelsetjänster mindre kapabla att ge varningar, som de gjorde inför attacken mot Crocus City Hall (konsertattacken i Moskva tidigare i år), vilket flyttar hela ansvaret för underrättelseinhämtning och kontraterrorism till Ryssland. Den ryska kontraterrorstrategin har alltid prioriterat hårda metoder som repression och deportation, vilket gör att de saknar viss underrättelsekapacitet, resonerar Harold Chambers.

Hur kommer det sig att attacken skedde just nu?

– Specifikt verkar attackerna ha ägt rum eftersom det var en helgdag för kristna. Detta stöds ytterligare av det faktum att prästen var det första målet de valde, vilket framgår av deras gruppchatt. Generellt sett inträffade attackerna nu eftersom Ryssland, både på federal och regional nivå, inte har förändrats efter attackerna mot Crocus City Hall. Det fortsatta fokuset på Ukraina över hotet från terrorism har skapat en öppning för en militär återuppkomst i regionen, menar Harold Chambers.

Slutligen säger han att det inte är ovanligt att grupper inte tar på sig dåd i regionen.

– Denna grupps koppling till någon organisation förblir obestämd och dådet har inte tagits på sig av någon. Även om de ryskspråkiga medierna associerade med gruppen Islamiska staten-Khorasan, som anses ligga bakom attacken på Crocus City Hall, prisade attacken, gick de inte längre än så. Bristen på en större koppling kan vara ett otillfredsställande svar för många internationella observatörer, men det är extremt vanligt bland militanta grupper i Nordkaukasien, avslutar Harold Chambers.

Toppbild: Synagogan i Dagestan som blivit attackerad. Foto från ryska TASS.

Vill du dela med dig av dina erfarenheter på ämnet eller tipsa reportern? Mejla till rasmus@blankspot.se

Följ Blankspot genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev här. Du kan också få uppdateringar i realtid genom att gå med i skribentens WhatsApp-grupp.