Blankspotpodden om

Specialpodd med Philipp Galtsov: “När hoten blev för många lämnade jag Ryssland”

Ett specialavsnitt med den ryska aktivisten Philipp Galtsov - som flydde från Vladimir Putins Ryssland.

Philipp Galtsov är rysk aktivist som kom till Sverige som kvotflykting för 10 år sedan. I dag arbetar han för Östgruppen där han är informationsansvarig och sakkunnig för Ukraina.

Philipp Galtsov är rysk aktivist som kom till Sverige som kvotflykting för 10 år sedan

Efter den 6 maj 2012, när Vladimir Putin blev omvald som president, utbröt stora protester över hela Ryssland. Philipp Galtsov var en av dem som tog till gatorna. Medan han med nöd och näppe undkom polisens massarresteringar så hamnade flera av hans vänner i fängelse.

Som 18-åring fanns det ingen annan väg än att lämna landet. Efter ett par månader i Belarus huvudstad Minsk återvände han till Moskva där det inte dröjde länge förrän polisen knackade på dörren. Efter en hel dags förhör med slag mot ansiktet och utpressning släpptes han. Kort därefter lämnade han landet igen.

Denna gång för Viktor Janukovytjs Ukraina där förföljelsen fortsatte till den grad att han blev kvotflykting och slutligen hamnade i Sverige.

Lyssna på Philipp Galtsovs berättelse om att vara aktivist i Vladimir Putins Ryssland.

Toppbild: Philipp Galtsov anordnar en manifestation mot Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari 2022. Foto Rasmus Canbäck