Nyheter om

Etiopien på randen till krig efter att premiärministern gett order om att militären ska ingripa mot Tigray

Medan omvärldens alla ögon är fästa på den amerikanska kontinenten eskalerar situationen i norra Etiopien snabbt.

Under onsdagsmorgonen beordrade Etiopiens premiärminister landets väpnade styrkor att förbereda sig på en konfrontation med det regionala styret i Tigrayregionen. 

Bakgrunden till det var att en av arméns baser i Mekkele angripits under natten. I uttalandet pekas partiet Tigray People’s Liberation Front (TPLF) ut som ansvariga för attacken mot ”The northern command”. 

Uttalandet från den Etiopiska premiärministerns kontor.

I ett följande uttalande på TV så gav Abiy Ahmed flera detaljer om nattens attack som kostat flera Etiopiska soldater livet. Under det talet så sa han också att ”slutet är nära” för regionens egna styrkor som han anklagade dels för att ha försökt stjäla ammunition och militär materiel som artilleripjäser, men också för att ha utrustad lokala miliser med vapen. 

TPLF som styrde inte bara regionen utan hela landet fram tills 2018 har bibehållit kontrollen över en avsevärd militär i regionen. Många av generalerna och lägre officerare i den federala armén är också från regionen även om det under Abiy Ahmed styre skett en viss omplacering av höga militärer för att bryta dominansen av chefer med bakgrund i Tigrayregionen. 

Regionens läge i Etiopien. Tigray är en av nio regioner (kililoch) i norra Etiopien. Den var tidigare känd som Region 1. Den bebos framför allt av tigreaner, som utgör hela 96,55 procent av regionens befolkning

Uttalandet har inte besvarats av TPLF och sedan i morse ligger all internettrafik och alla telefonlinjer nere i regionen. Det kommer även rapporter om att luftrummet stängts av.

Redan innan nattens händelser var relationerna spända mellan den regionala politiska ledningen och centralregeringen i Addis Abeba. I strid med landets valkommission hölls det nyligen regionala val i vilka TPLF avgick som segrare och en av TPLF:s ledare Getachew Reda sa i helgen till nyhetsbyrån AP att man inte skulle acceptera några som helst förhandlingar med centralregeringen.

Men han var också tydlig med att de “aldrig kommer vara de första som skjuter eller de första som blinkar”.

I måndags anklagade också Tigrayregionens ledare, Debrestion Gebremichael, regeringen för att planera attacker i regionen som ett straff för septembervalet.

Förutom konflikterna kring valet meddelade också regeringen nyligen att biståndsprojekt i regionen skulle riktas om mot lokala aktörer i regionen. Vilket även det ökade spänningen mellan parterna.  

Vi har försökt att undvika krig, men ett krig kan inte undvikas om bara en sida visar ”goodwill,” sa premiärministern i uttalandet och lade till att ”den sista röda linjen är passerad i och med morgonens attack och vi ser inget annat val än en militär konfrontation för att rädda landet.”

Han uppmanade också landets medborgare att agera lugnt och sluta upp bakom armén. 

Internationella freds- och konfliktforskare har länge varnat för dagens utveckling och vad det kan innebära, inte bara för Etiopien utan för regionen.

Organisationen International Crisis Group flaggade så sent som för en vecka sedan för att en nationell dialog i Etiopien var nödvändig för att undvika ett krig som skulle kunna sända chockvågor genom världen.  

Under onsdagen larmar flera lokala medier att de inte kan använda varken internet, mobiler eller fasta telefoner för att rapportera om utvecklingen. I ett uttalande varnar även de för vad ett informationsvakuum kan föra med sig i form av ryktesspridning och de vill se flera utländska journalister på plats i landet för att kunna rapportera från båda sidor av den uppblossande konflikten. 

I ett uttalande från den Europeiska Unionen uppmanar EU:s utrikeschef Josep Borrell: ”alla relevanta aktörer till nationell dialog. Tvångsåtgärder och hot om våld kan aldrig vara ett alternativ”.

Även svenska utrikesdepartementet skriver att: “Ambassaden har fått information om militära aktiviteter i Tigrayregionen mellan regionala säkerhetsstyrkor och federal militär. Vi noterar även att den etiopiska regeringen har infört undantagstillstånd i Tigray. Internet och telefoni är avstängt i hela regionen. Flyg till Tigray är inställda, regiongränserna är stängda, och kollektivtrafik samt transporter inom regionen är förbjudna.”

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.