Den etiopiska premiärministern Abiy Ahmeds senaste överraskning är att han på söndag landar i Asmara. Efter att ha släppt politiska fångar söker han nu fred med grannlandet och nu förbereder sig Asmara för hans ankomst.
Av Martin Schibbye 7 juli, 2018
På bilder i sociala medier från boende i Asmara kan man se hur den etiopiska flaggan sätts upp längs med huvudgatorna i Asmara. På söndagen beräknas Etiopiens premiärminister tillsammans med ett entourage av diplomater att anlända.
De två länderna har inte haft några diplomatiska relationer de senaste tjugo åren och dagens besök är ett svar på att en delegation från Eritrea besökte Etiopien i början av juli.
En diplomat kallar mötet “seismiskt” och menar att det är en politisk jordbävning för regionen.
Abiy var redan vid sitt tillträde tydlig med att han ville lösa konflikten med Eritrea. Han uppmanade till fred och sade sig vara beredd att skriva på det fredsavtal som förhandlades fram i Algeriet efter kriget 1998-2000. Ett avtal som tvingar Etiopien att lämna staden Badme till Eritrea.
Voice of Americas reporter i Asmara har pratat med flera boende som är entusiastiska inför processen och hoppas på fred.
– Båda länderna har levt länge som bröder i enighet och kärlek. Fred är viktigare än allt annat, en gåva från Gud. Vi ber för att fredssamtalen ska bära frukt så att normala relationer kan återupprättas, säger en boende.

En sällsynt syn. Den etiopiska flaggan framför högsta domstolen i Asmara. Foto: Privat.
Andra som VOA-reportern talar med poängterar möjligheten till återförening för familjer som splittrades av kriget.
I ett av premiärministern senaste offentliga tal på Mesqel-torget lyfte han fram begreppen “godhet” och “förlåtelse” och sa att ”ingen armé, ingen regering, eller några terrorister kan stoppa en idé vars tid har kommit.”
Trots att Etiopien ännu inte släppt Badme har relationerna mellan länderna tinat betydligt de senaste veckorna och ärkefiendernas unika möte väcker hopp om fred.
David Larsson Gebre-Mehdin, doktorand vid Institutionen för freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, som forskar om den eritreansk-etiopiska konflikten säger till TT att det som sker är väldigt uppmuntrande.
– Fortsätter utvecklingen kommer det att ha långtgående positiva effekter inte bara för länderna, utan för Afrikas horn i stort. Hela regionen har länge präglats av konflikten, säger han till TT.
Av Martin Schibbye
Hjälp oss skriva mer om Eritrea!
Stöd oss så vi kan fortsätta att rapportera. Skänk ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att prenumerera. Arbetet med reportagen Afrikas Horn kan följas i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea” och där kan du även bidra med kunskap och perspektiv.