Nyheter om ,

Efter valvinst i El Salvador: Presidentens makt snart total

I valet till ny nationalförsamlingen i El Salvador fick president Nayib Bukeles parti majoriteten av rösterna. Han besitter nu mer makt än någon annan president har haft på decennier.

Efter att valresultatet blev offentligt under söndagen den 28:e februari valde El Salvadors president, Nayib Bukele, att dagen därpå twittra till sina följare att “de nu har skrivit historia”.

Hans parti, Nya Ideér, fick över 65 procent av rösterna vilket innebär att de kommer inta 56 av de 84 platser som finns i nationalförsamlingen. 

Resultatet innebär också att presidenten kommer med hjälp av församlingen att kunna välja ut landets fem nya domare till den högsta domstolen och få stöd i sin önskan att reformera delar av landets konstitution.

Vad innebär då det här?

Som Blankspot skrev om i förra veckan finns det en oro att presidenten makt börjar bli för stor och många tänker på det 12-åriga inbördeskrig som pågick mellan 1979 till 1992. 

Kriget ledde till otaliga dödsfall och försvinnande och nu växer en fruktan att det ökade politiska våldet som tillkommit i takt med Bukele maktövertag kan leda till ett liknande scenario.

Inför valet blev bland annat två politiska medlemmar från det vänsterpartiet FMLN ihjälskjutna efter att presidenten i flera omgångar hade sagt att mänskliga rättighetsgrupper “främjar hat och konfrontation”.

Han har även påvisat vad som händer om han inte får igenom sina förslag, det senaste när han ockuperade den tidigare församlingen tillsammans med beväpnade militärer för att pressa fram ett godkännande för ett lån för att finansiera hans arbete.

Vinsten i valet kommer innebära att motståndet mot honom minskar och han kommer att få befogenheter att ersätta de som inte håller med honom, inklusive justitieministern. Med fler allierade i församlingen kommer han nu även kunna utforma en regering vars ideologi går i takt med hans.

Missa inget. Få Blankspots nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer varje fredag med det senaste från Blankspot.

Bearbetar …
Klart! Du är med på listan.

Sedan Bukele vann presidentvalet 2019 har hans starka närvaro på sociala medier, motstånd mot journalister samt ljudliga kritik mot landets högsta valtribunal fått många att jämföra honom med USA:s förre president Donald Trump.

Bland annat uppmuntrade han sina väljarna att rösta för Nya Idéer på en presskonferens under valdagen, något som går emot El Salvadors vallag som förbjuder kampanj de sista tre dagarna före ett val.

Han klagade även på att vallokaler hade öppnat sent, att hans parti hade inte hade haft samma rättigheter som de andra att följa omröstningen samt att vissa människor hade förbjudits att rösta. Några bevis som styrkar det här gav han däremot ej. 

USA:s nuvarande regering med president Joe Biden i spetsen har sedan tidigare uttryck sin oro kring Bukeles taktik för att få igenom sina beslut.

Han har blivit kritierad för sin ovilja att lyssna på landets rättsliga instanser däribland den högsta domstolen som han offentligt avvisade i april 2020.

Anledningen var att hans säkerhetsstyrkor höll hundratals människor kvar i förvarsliknande lokaler, något som ökade chansen för smittspridning av Covid-19 markant.

När högsta domstolen meddelande tre avgörande domar för att stoppa verksamheten offentliggjorde Bukele att han inte kommer att att följa deras avgöranden.

Något som det även flaggas för är att Bukele nu kommer att kunna genomföra sina låneplaner som har länge har velat ta fram för att säkerställa landet ekonomi. Det här inkluderar bland annat ett avtal med den internationella valutafonden (IMF).

IMF har tidigare blivit kritiserade för att hårda krav bundna till sina lån. Kraven handlar ofta om stora nedskärningar som kan leda till social oro i de länder som får tillgång till lånen. 

Trots det starka kritiken är Bukeles popularitet enorm i landet och många ser honom som “folkets president”.

Hans kontroversiella arbete har gett effekter, bland annat har antalet mord minskat drastiskt sedan hans arbete med ett brottsförebyggande program påbörjades. 

Han har även blivit hyllad för sitt arbete mot korruption och startade i början av sitt presidentskap antikorruptionsbyrån CICIES och i samband med det sparkade hundratals regeringsanställda som enligt honom ska ha “nyttjat hans föregångares korrupta praxis”.

Toppbild: Wikipedia Commons

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.