
Nyheter om Demokrati, Saudiarabien
Efter brandtalet: Nu anmäls det internationella fäktförbundet
Under det internationella fäktförbundets kongress blev den svenska ordföranden Otto Drakenberg överröstad när han i talarstolen ville lyfta frågor om HBTQI-personer och kvinnors rättigheter. Nu har det internationella förbundet anmälts till den Internationella olympiska kommittén (IOK) för att ha brutit mot etiska principer.
Av Linnea Bergqvist 6 februari, 2023
Det var i november som Otto Drakenberg, ordförande för Svenska fäktförbundet, intog talarstolen under det internationella förbundets (FIE) kongress i Lausanne. En av frågorna han ville diskutera var valet av värdland för VM för juniorer och kadetter år 2024.
Det enda landet som hade sökt värdskapet var Saudiarbaien, något som det svenska förbundet har varit emot till följd av gulfstatens hårda lagstiftningar gällande HBTQI-personer och kvinnors rättigheter.
Det var mot den bakgrunden som Drakenberg valde att spendera sin tid i talarstolen med att ställa frågor kring hur förbundet ställer sig till just HBTQI-personer och kvinnor, och om de tyckte att det var passande att ett land som Saudiarabien skulle få organisera turneringar på internationell nivå.
Men den svenske ordföranden hann bara nämna ordet HBTQ innan flera människor i salen börja banka i borden och skrika för att avbryta honom. På en film från händelsen, som togs av den svenske vice ordförande Ana Valero-Collantes, syns Drakenberg återuppta sitt framförande flera gånger – bara för att återigen bli avbruten av kollegorna.
Även FIE:s vice ordförande Abdelmoneim Elhamy El Husseiny avbröt Drakenberg och uppmanade honom att sluta prata.
– Vi är här för att tala om sport och det har inget att göra med det som ni nu talar om. Var vänlig att sluta omedelbart, hörs El Husseiny säga i klippet vilket ledder till applåder.
Efter händelsen berättade Drakenberg, som själv har fäktats professionellt i över 30 år, om hur situationen kändes hotfull och att han var chockad över att inga åtgärder gjordes för att få ordning i salen.
– Det var väldigt överraskande. Jag har aldrig sett någon bli bemött på det där sättet även om Sverige har rest obekväma frågor förr om åren också. Chockartat. Och kanske det mest överraskande var att ingen, ingen från den fria världen ställer sig upp. Att klagomuren får stå oemotsagd. Det tycker jag var skrämmande, säger Otto Drakenberg till SVT Sport.

Bild: Otto Drakenberg
Efter att videoklippet från kongressen blev offentlig dröjde det inte länge förrän kritiken började hagla mot det internationella fäktförbundet. Slutligen, efter tre dagar, valde det svenska fäktningsförbundet att skicka in en anmälan via den Internationella olympiska kommitténs (IOK) visselblåsartjänst där de anklagade FIE för att bryta mot de etiska principerna.
– Internationella fäktförbundet har under den här kongressen brutit mot två av den olympiska rörelsens grundläggande principer. Den ena handlar om att man ska ha rätt att tala och uttrycka sig på möten och den andra att man bara ska tilldela mästerskap till länder där man som förbund har säkerställt att demokratiska rättigheter kommer respekteras, säger Otto Drakenberg till SVT om anmälan.
Händelsen på kongressen sker även i en tid när allt fler länder blir anklagade för sportwashing, vilket innebär att man använder idrott för att förbättra sitt rykte. Inför fotbolls-VM i Qatar användes begreppet ofta av såväl organisationer som förbund men trots det genomfördes evenemanget i emiraten.
Enligt Drakenberg är det därför av vikt att enskilda förbund, men även de internationella, arbetar mer för att säkerställa att sportevenemang genomförs på platser där de mänskliga rättigheterna upprätthålls.
– Mitt ifrågasättande av Saudiarabien som arrangör bygger på att de värdegrunder som Riksidrottsförbundet, FIE och även Internationella olympiska kommittén har krockar med dem som det här landet har. Att ta upp en diskussion kring detta är det minsta man kan göra. Personligen tycker jag inte att man ska ha mästerskap i sådana länder, säger Drakenberg till Dagens nyheter.
Han förklarar vidare att det var svårt att säga vilka av medlemmarna från de 189 länderna som var på plats som deltog i protesterna under hans framförande, men att han är medveten om att många är oroliga för att sätta upp sig mot FIE.
Den främsta anledningen är Alisher Usmanov, den uzbekiske oligarken och mångmiljardären som fram till i fjol var förbundets ordförande. Usmanov har sedan flera år tillbaka varit känd för att stå Rysslands president Vladimir Putin nära, en relation som var en av anledningarna till att han hamnade på EU:s sanktionslista förra året.
I samband med att listan blev offentlig meddelade han att han skulle ta en paus från ordförandeposten till “tills rättvisan återställs”. Däremot anses han fortfarande ha ett starkt inflytande över besluten inom förbundet, främst till följd av att han har investerat stora summor i både fäktsporten och FIE.
Han har även varit en stor supporter för att tillåta ryska idrottare att delta i sportevenemang igen, något som även Internationella olympiska kommitténs (IOK) ordföranden Thomas Bach har stöttat.
Liksom Usamanov har även Bach kritiserats för sin vänskap med Putin, och under år 2020 donerade Usmanov Pierre de Coubertains originalmanuskript för de olympiska spelen, som uppgavs vara värt cirka 100 miljoner kronor, till det olympiska museet i Lausanne.

Bild: Ryssland president Vladimir Putin och Alisher Usmanov
Sverige har under flera år kritiserat Usmanovs och hans relationer med Ryssland, och under kongressen i fjol sa det svenska förbundet att han inte borde få ”ta en paus” eftersom det inte finns något i FIE:s stadgar som säger att det är möjligt.
Den spända relatione har även lett till andra konflikter mellan Sverige och oligarken. Under kongressen år 2021 fick den svenska delegationen enligt Drakenberg motta ett förtäckt hot från Usmanovs advokat efter att att de lade fram ett förslag om förändrad OS-kvalificering.
– Istället för att efteråt stanna och diskutera saken skickade han fram sin advokat. Han sade: ”Remember Poltava” (Kom ihåg Poltava, platsen där den svenska armén under Karl XII led ett historiskt nederlag mot Ryssland). Det är klart att vi tog det som ett hot, säger Drakenberg till DN.
Efter den oroliga händelsen under kongressen i november genomfördes slutligen en omröstning gällande Saudiarbien i vilket 29 länder röstade mot att tilldela landet värdskapet medan fyra avstod att rösta.
Trots ett tydligt motstånd till att tilldela gulfstaten värdskapet var det däremot ingen som vågade stå upp för den svenske ordföranden när han pratade om de frågor som minst 29 länder tycktes ha hållit med honom om. Att en anmälan nu har skickats in hoppas han kan uppmuntra fler länder att vågar ifrågasätta internationella beslut och beteenden, istället för att bara sitta tysta.
– Min förhoppning är att det här är början på slutet på den nuvarande regimen, säger Drakenberg.
Toppbild: Fäktare och Otto Drakenberg under kongressen i november
Se orginalvideon HÄR
Av Linnea Bergqvist
Hjälp oss skriva mer om Demokrati!
Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.
Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.
Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.