
Nyheter om Demokrati, Gambia, Västafrika
"Efter 22 år ville folk ha förändring"
Gambias förre president, Yahya Jammeh, gick i natt ut i statlig tv och lovade att lämna över makten till valvinnaren Adama Barrow. Men ingen vet vart han komer att ta vägen eller när. Visa av tidigare erfarenhet väntar de flesta gambierna med att fira. Vägarna runt marknaden i staden Serrekunda nära Banjul brukar vara proppade […]
Av Anna Roxvall 21 januari, 2017
Gambias förre president, Yahya Jammeh, gick i natt ut i statlig tv och lovade att lämna över makten till valvinnaren Adama Barrow. Men ingen vet vart han komer att ta vägen eller när. Visa av tidigare erfarenhet väntar de flesta gambierna med att fira.
Vägarna runt marknaden i staden Serrekunda nära Banjul brukar vara proppade med bilar, gångtrafikanter och försäljare. Så här morgonen efter att Jammeh meddelat sin avgång är det fortfarande mycket tomt, på snudd till öde. Men Oumia Njie kommer gående längs med vägkanten.
– Vi har slut på mat så jag ska ge mig ut för att köpa ris och palmolja till familjen, de andra sitter hemma och lyssnar på BBC på radion, säger hon.
Själv är hon inte rädd. Hittills har ju allt varit lugnt.
– Även om du stannar inne i huset kan du dö – döden kommer när den kommer, säger hon.
Men som alla andra hoppas hon på en upplösning utan blodspillan, så att gambierna kan återgå till sina liv.
– Jammeh var en hårt arbetande man, men efter 22 år vid makten ville folk ha förändring, så vi röstade bort honom. Så var det med det och jag tror att vi kommer att kunna välkomna vår nya president idag, säger hon.
Morgonen efter att Jammeh meddelat sin avgång är det fortfarande mycket tomt, på snudd till öde i Serrekunda.
Yahya Jammeh förlorade överraskande det gambiska valet i december, efter ett 22 år långt och mycket hårt styre där oppositionella utsattes för tortyr och förföljelse. Han överraskade alla när han snabbt erkände sig besegrad och gratulerade vinnaren Adama Barrow till segern. Men ett par dagar senare ändrade han sig igen, med hänvisning till att det fanns oklarheter runt resultatet, och kastade in landet i svår kris.
Att Jammehs tid vid makten nu snart är över har varit uppenbart sedan den västafrikanska ekonomiska gemenskapens (Ecowas) styrkor för två dagar sedan gick in i landet och hotade med att avsätta honom med våld.
Men turerna har varit många. Gårdagen präglades av stor ovisshet, motstridiga uppgifter och utdragna förhandlingar ledda av Guineas och Mauretaniens presidenter. Konvojer med de båda statsöverhuvudena körde i skytteltrafik med blåljus och sirener mellan hotellet Coco Ocean och presidentpalatset. En tweet från presidentvalsvinnaren Adama Barrow, om att Jammeh hade accepterat att avgå, både publicerades och avpublicerades igen.
Men så, mitt i natten, syntes plötsligt en trött Yahya Jammeh på statstelevisionen. Han höll ett långt tal, där han tackade alla som stöttat honom de senaste 22 åren.
– Sedan början av detta politiska dödläge har jag lovat inför Allah och hela nationen, att alla problem vi står inför skulle lösas på fredlig väg. Och fram till nu har inte ett enda dödsoffer registrerats, förklarade den forne ledaren.
Sedan meddelade han sin avgång.
– Jag har beslutat i dag, med gott samvete, att avstå ledarskapet för denna stora nation. Dagens beslut har inte dikterats av någonting annat än ni det gambiska folkets intresse.
“Jag tror att det kommer att bli goda affärer idag,” säger t-shirt försäljaren i Serrekunda.
Jammeh meddelade dock varken vart han ska eller när han tänker ge sig av, och ännu är det få gambier som vågar fira. I Serrekunda har ändå gatuförsäljaren Lami öppnat en kartong med t-shirtar med den vinnande koalitionens slogan #Gambiahasdecided på.
– Jag tror att det kommer att bli goda affärer idag, säger han och skrattar medan han häller ut en stor hög med inplastade tröjor på marken.
Han är inte orolig för att ta ut segern i förskott.
– Nej nej,”Gambia has decided” för länge sedan. Gambia är för gambierna och ingen annan.
Text: Anna Roxvall Bild: Johan Persson.
Relaterat: Gambias Jammeh avgick inatt
Relaterat: Har Gambias Yahya Jammeh avgått?
Relaterat: Fortsatt spänt vid Gambias gräns
Relaterat: Gambias nya president vädjar till arméns lojalitet
Relaterat: Flyktingström från Gambia
Relaterat: Blankspots utsända nekas inresa i Gambia.
**
Uppskattar du vår journalistik? Stöd Blankspot så att vi kan fortsätta att rapportera. För att stödja just denna rapportering swisha till 123 554 35 41. Då får du också tillgång till reportagets Facebookgrupp ”Uppdrag: Gambia” och kan följa teamet bakom kulisserna och bidra med kunskap och frågor.
Läs: tidigare reportage av Anna Roxvall och Johan Persson för Blankspot från Burundi: Skymning över Bujumbura
och ”Bujumbura Baby”
Titta: livesändning: Är Burundi på väg mot inbördeskrig?
Lyssna: Skymning över Bujumbura – som podd.
Av Anna Roxvall
Hjälp oss skriva mer om Demokrati!
Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.
Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.
Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.