Nyheter om ,

Demonstranter tog över parlamentet i Kirgizstan

Oppositionella har inrättat ett samlingsråd som hävdar att parlamentet är upplöst. Premiärministern har lämnat in sin avskedsansökan men presidenten beskriver protesterna som ett kuppförsök. I Kirgizistan har demonstrationerna avlöst varandra i veckan.

Ögonvittnen i Kirgizistans huvudstad Bisjek beskriver för Al Jazeera hur omkring 2000 demonstranter i veckan tog sig in i parlamentsbyggnanden sjungandes på den Kirgiziska nationalsången.

De tog sig även in i en byggnad där den korruptionsdömde expresidenten Almazbek Atambajev avtjänar ett 11-årigt fängelsestraff. Demonstranterna kunde frita Atambajev utan att stöta på motstånd eller behöva använda våld, berättar en av dem för nyhetsbyrån AFP, rapporteras det om i Al-Jazeera.

Under de följande sammandrabbningarna i huvudstaden Bisjek, satte polisen in tårgas, gummikulor och chockgranater mot demonstranterna och minst 120 personer, varav hälften poliser, ska ha skadats enligt lokala sjukhusuppgifter.

I måndags det fanns inte några uppgifter om några dödsfall. Men satelit-tv kanalen Al-Jazeera uppgav under onsdagen att en 19-åring ska ha dött och 590 personer skadats.

Kirgizistan är till ytan ungefär hälften så stort som Sverige och har drygt sex miljoner invånare.

En koalition bestående av 13 oppositionspartier i Kirgizistan gick i början av veckan ut med att de har upplöst det nuvarande parlamentet. De menar att de kommer att ta ansvar för den rådande situationen och för att hitta en väg framåt från det, för tillfället, låsta läget.

Allt tog sin början efter parlamentsvalet i söndags då oppositionen hävdade att valet var riggat. Efter påtryckningar och anklagelser om att ha manipulerat resultatet, avgick premiärminister Kubatek Boronov och parlamentets talesperson Dastan Jumbekov i tisdags.

President Jeenbekov beskriver protesterna som ett kuppförsök.

Kirgizistan är en gammal sovjetrepublik som 1991 blev självständig i samband Sovjetunionens fall. Landet har de senaste tio åren utvecklats i demokratisk riktning men länge brottats med en utbredd korruption och organiserad brottslighet.

Under torsdagsförmiddagen låter den Kirgiziska säkerhetenstjänstens chef, Omurbek Suvanalijev meddela att Kirgizistan nu stänger gränserna med tanke på de oroligheter som varit i samband med den politiska revolten.

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.